Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Το αρχαίο Ελληνικό γλυπτό με το laptop τρελαίνει τους επιστήμονες (video)




Η συγκεκριμένη μαρμάρινη επιτύμβια στήλη χρονολογείται γύρω στο 100 π.χ  και κλάπηκε από την ανατολική Ελλάδα, ίσως από την Δήλο!! Αρχαία Ελληνίδα με… λαπτοπ σε γλυπτό του 100 π.ΧΈνα ελληνιστικό ανάγλυφο του 1ου αιώνα π.Χ. προβληματίζει τους ερευνητές «μυστηρίων» αφού φαίνεται ότι απεικονίζει μια γυναίκα που κοιτά την... οθόνη ενός φορητού υπολογιστή με θύρες USB στο πλάι του!


Το γλυπτό βρίσκεται στο Μουσείο Getty Villa της Καλιφόρνια και έχει δώσει αφορμή για διάφορες θεωρίες συνομωσίας που αποδίδουν το γλυπτό σε πιθανή επιρροή από... εξωγήινη επίσκεψη, όπως αναφέρει η Daily Mail.



Η μαρμάρινη επιτύμβια στήλη χρονολογείται γύρω στο 100 π.χ (Ελληνιστική περίοδος) και βρέθηκε (κλάπηκε στην ουσία) στην Ανατολική Ελλάδα (ίσως στην Δήλο). Το έργο αυτό αποτελούνταν από 3 ακόμα μέρη τα οποία μάλλον κόπηκαν, αφού προστέθηκαν στη συλλογή του William Fitzmaurice (ακολούθησαν κι άλλοι βανδαλισμοί με τον κλασσικό καθαρισμό με οξύ ή το βούρτσισμα για την ανάδειξη της λευκότητας του μαρμάρου).




Σήμερα το τεχνούργημα αυτό βρίσκεται στο Μουσείο Getty στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, με το όνομα “Grave Naiskos of an Enthroned Woman with an Attendant». Όπως εξηγείται αναλυτικά στο ellinikahoaxes.gr, το αντικείμενο που κρατάει η νεαρή ακόλουθος (πιθανότατα δούλα) δεν είναι λάπτοπ, αλλά επίσης δεν είναι ούτε και δίπτυχο (ή κηρωμένη πινακίδα).


Στην πραγματικότητα είναι μια πυξίδα, δηλαδή μια αρχαία κοσμηματοθήκη, στο οποίο οι γυναίκες τοποθετούσαν τα κοσμήματά τους. Πιθανότατα στο πάνω μέρος της πυξίδας να βρισκόταν και καθρέπτης, κάτι το οποίο ίσως να έχει συμβολικό χαρακτήρα. Οι τρύπες που υπάρχουν, δεν είναι ούτε usb ούτε ports για καλώδια αλλά προέρχονται είτε από «πόδια» που μπορεί να υπήρχαν στο συγκεκριμένο σημείο είτε από κάποιο επιπλέον κομμάτι μαρμάρου που κάλυπτε τη δεξιά και αριστερή πλευρά της πυξίδας (όπως συμβαίνει και στις σημερινές κοσμηματοθήκες).


Η συγκεκριμένη σκηνή, σύμφωνα με το Μουσείο Getty αλλά και με βάση το βιβλίο Greek Funerary Sculpture: Catalogue of the Collections at the Getty Villa του Janet Burnett Grossman συναντάται πολύ συχνά σε επιτύμβιες στήλες νεκρών γυναικών.


Και βέβαια το βασικό ερώτημα είναι τι να κάνεις ένα λάπτοπ όταν δεν υπάρχει ίντερνετ; Να παίζεις όλη μέρα πασιέντζα;


Διαβάστε  ακόμα:

Το μυστικό για να κερδίσεις την μάχη των εντυπώσεων από την αρχή της γνωριμίας 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Κοινοποίηση το άρθρο, είναι απαραίτητο για εμάς !!! Σας ευχαριστούμε πολύ!

by click4money

Το nikolnews.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.