Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Μεγαλειώδες "άδειασμα" από τις ΗΠΑ για το προσφυγικό: "Έλληνες σας συμπαθούμε αλλά καλά κάνουν οι άλλοι και κλείνουν τα σύνορά τους"




"Άνθρακας" ο θησαυρός για στήριξη από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα για το... προσφυγικό αφού το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγραψε στα παλαιότερα των... υποδυμάτων του τις ανησυχίες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την προσφυγική κρίση, και επικρότησε τις ευρωπαϊκές χώρες που δείχνουν απαράδεκτη συμπεριφορά έναντι Ελλάδας και προσφύγων αναφέροντας χαρακτηριστικά "κάθε έθνος δικαιούται να ελέγχει το έδαφός του"!


Παραδόξως αυτό το δικαίωμα δεν το αναγνώρισαν ποτέ οι "σύμμαχοι" και οι "εταίροι" μας στην χώρα μας. Μετά από αυτήν την δήλωση "αδειάσματος" από το αμερικανικό ΥΠΕΞ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάρκ Τόνερ, έριξε και μια ευχή: «Απλά θα ζητήσουμε από όλα τα κράτη, όπως έκανε η Ελλάδα, να συνεχίσουν να επιδεικνύουν γενναιοδωρία χειριζόμενα τους μετανάστες».


Να θυμίσουμε ότι ο Μπαν κι Μουν παρενέβη χθες και ζήτησε να παραμείνουν τα σύνορα ανοικτά, επειδή όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «τέτοιοι συνοριακοί περιορισμοί δεν συνάδουν με τη Σύμβαση του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων και του Πρωτοκόλλου του 1967, επειδή ο ατομικός καθορισμός του καθεστώτος του πρόσφυγα και η αξιολόγηση των ατομικών αναγκών προστασίας δεν γίνονται δυνατά».



Φυσικά οι Αμερικανοί δεν υπλογίζουν ποσώς τον Μπαν Κι μουν όπως και όλες οι υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, πρόκειται για έναν επικεφαλή ενός θεσμού που κατ'ουσίαν είναι ανύπαρκτος και ανίσχυρος να προσφέρει λύσεις στον πλανήτη.


Ο κ. Τόνερ, αφού εξέφρασε μεγάλη συμπάθεια (μας υποχρέωσε) προς την Ελλάδα για το βαρύ φορτίο που σηκώνει δεχόμενη του μετανάστες,είπε στον ανταποκριτή τηλεοπτικού διάυλου τον Μ.Ιγνατίου:


«Έχουμε πει πολλές φορές ότι θα θέλαμε να δούμε την ΕΕ να προσεγγίζει την κρίση των προσφύγων κατά ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο τρόπο, διότι όπως σημειώσατε, τώρα οι διαφορετικές χώρες, λαμβάνουν διαφορετικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση. Θέλουμε να δούμε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση».


Στο ερώτημα για τους συνοριακούς ελέγχους και την απειλή αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν. ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «αυτά είναι πράγματι εσωτερικά ζητήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης»!


Δηλαδή "Βγάλτε τα μάτια σας μόνοι σας"


Πρόσθεσε: «Νομίζω πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τούσκ δήλωσε ότι αποπέμποντας την Ελλάδα από τη ζώνη της Σένγκεν δεν θα έλυνε τη μεταναστευτική κρίση. Αναγνωρίζω πως αυτές είναι δύσκολες καταστάσεις και πως κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να ελέγχει το έδαφός του. Όμως, απλά θα ζητήσουμε από όλα τα κράτη, όπως έκανε η Ελλάδα, να συνεχίσουν να επιδεικνύουν γενναιοδωρία χειριζόμενα τους μετανάστες».


Στην ερώτηση για το τι εννοούσε με την προ τριημέρου αναφορά ότι «κάθε κράτος έχει κυρίαρχο δικαίωμα να ελέγχει το έδαφός του, συμπεριλαμβανομένου του κανονισμού για όσους επιζητούν είσοδο», ο κ. Τέρνερ συνέδεσε αυτή την αναφορά με το μεταναστευτικό πρόβλημα στις ΗΠΑ.


«Όπως ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι σημαντικό να υπάρχει κάποιο είδος διαδικασίας ελέγχου ή κάποια διαδικασία με την οποία αυτοί που περνούν τα σύνορα θα καταχωρούνται».


Απαντώντας σε άλλο ερώτημα μας, ο κ. Τόνερ είπε ότι η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη είναι μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης παγκόσμιας κρίσης κι αυτό απαιτεί παγκόσμια προσοχή.


«Ο πρόεδρος Ομπάμα το έχει πει. Είναι μια ανθρωπιστική κρίση που κανείς μας δεν μπορεί να αγνοήσει. Εμείς επικροτούμε τις χώρες αυτές σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Ελλάδα, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στην κρίση των προσφύγων με γενναιοδωρία και με συμπόνια και παρείχαν στους μετανάστες και τους πρόσφυγες στέγη, ασφάλεια και ζωτικής σημασίας βοήθεια σε περιόδους επείγουσας ανάγκης».


Πρόσθεσε ότι καθώς η ΕΕ επιχειρεί να καταπιαστεί με αυτή την πρόκληση, όλοι οι μετανάστες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια και θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες εξέτασης ασύλου».


Μετά την ενημέρωση, άλλος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνώρισε ότι το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα, υποδεχόμενη τους πρόσφυγες, είναι βαρύτατο και μας τόνισε ότι η χώρα μας πρέπει να βοηθηθεί για να ανταπεξέλθει των δυσκολιών.


Δηλαδή πολλές ευχές και ο Χριστός και η Παναγιά μαζί μας (άλλωστε είναι οι μόνοι πραγματικοί μας Σύμμαχοι αρκεί να τους θυμόμαστε και εμείς).


Στο μεταξύ το προσφυγικό αρχίζει να δημιουργεί και άλλα προβλήματα οικονομικής φύσεως στην χώρα καθώς ακυρώσεις διανυκτερεύσεων, μείωση προκρατήσεων, ακυρώσεις συμβολαίων ακόμη και συγχωνεύσεις πτήσεων, σκιαγραφούν το τοπίο σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς οι οποίοι πλήττονται από το προσφυγικό.


Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κω.


Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Ντίνα Σβύνου και όπως αναφέρει το xrimatistirio.gr, οι προκρατήσεις σημειώνουν πτώση στο πρωτοφανές ποσοστό του 36% για τη σεζόν του 2016, δε δίνονται προκαταβολές, οι αεροπορικές εξακολουθούν να συγχωνεύουν πτήσεις για το νησί, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι ακυρώσεις συμβολαίων με τους tour operators, έστω κι αν οι ξενοδόχοι της Κω προχωρούν, εν μέσω φορολογικών επιβαρύνσεων, σε μειώσεις τιμών για το καλοκαίρι του 2016.


Η περίπτωση της Κω δεν είναι η μοναδική, απλά το συγκεκριμένο νησί έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ο τέταρτος σημαντικότερος τουριστικός προορισμός της χώρας, με 1,5 εκατ. αφίξεις ετησίως. Ενδεικτικά, οι ακυρώσεις έφθασαν τις 180 χιλ. διανυκτερεύσεις στο δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου, ενώ η πτώση στο κλείσιμο της περυσινής χρονιάς, έφθασε το 4%, ποσοστό πολύ μεγάλο αν ληφθεί υπόψη ότι οι προκρατήσεις έδειχναν άνοδο κατά 20%, ενώ υπήρξαν πολλές ακυρώσεις εγγυημένων συμβολαίων και οι οικονομικές απώλειες ξεπέρασαν τα 7 εκατ. ευρώ.


Η διάσταση που έχει προσλάβει το προσφυγικό έχει οδηγήσει αρκετούς ξένους τουρίστες να στρέφονται σε χερσαίους προορισμούς της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Τάσιο, γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, όσοι επιλέγουν Ελλάδα, ζητούν περισσότερες πληροφορίες για χερσαίους προορισμούς. «No islands (όχι νησιά) ήταν η φράση που ακουγόταν, ακόμα και στο άκουσμα νησιών όπως η Κρήτη, που δεν έχουν συνδεθεί με οποιονδήποτε τρόπο με ροές προσφύγων», τόνισε.


Στη Χαλκιδική η μείωση των κρατήσεων από τη Γερμανία φθάνει αυτή την περίοδο το 20%, ενώ στην περίπτωση της Ρωσίας, θα είναι επιτυχία όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, η Ελλάδα να «πιάσει» αριθμό Ρώσων τουριστών αντίστοιχο με το 2015, δηλαδή περί το μισό εκατομμύριο επισκέπτες.


Την αγωνία του κλάδου για τις εξελίξεις στον τουρισμό αποτυπώνει και η ομιλία του προέδρου του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη, στη γενική συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος την περασμένη Πέμπτη. «Παρά τις αφίξεις, τα έσοδα, την συνεισφορά του τομέα, είναι εξαιρετικά έντονη η ανησυχία των τουριστικών επιχειρήσεων για το μέλλον», τόνισε ο κ. Ανδρεάδης υπογραμμίζοντας αφενός τα εγχώρια ζητήματα (υπερφορολόγηση, πιέσεις στην επιχειρηματικότητα, ασφαλιστικό, «κόκκινα» δάνεια, έλλειψη ρευστότητας στην αγορά) και αφετέρου τα εξωγενή προβλήματα όπως το προσφυγικό και οι εξελίξεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.


Ας μην γελιόμαστε ένας ξένος θα το σκεφτεί δύο και τρεις φορές να έρθει να κάνει διακοπές σε μια χώρα που σιγα-σιγά γεμίζει "φαβέλες" και στην παραλία εκεί που θα κάνει μπάνιο ή θα έχει ταλαίπωρους πρόσφυγες να "λιάζονται" δίπλα του, ή θα καταφτάνουν μπροστά του βάρκες και σχεδίες με νέους δύστυχους που μόλις φτάσουν δεν θα έχουν που να πάνε.


Διαβάστε  ακόμα:

Πηγή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Κοινοποίηση το άρθρο, είναι απαραίτητο για εμάς !!! Σας ευχαριστούμε πολύ!

by click4money

Το nikolnews.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.