Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Κι όμως τα ετερώνυμα δεν έλκονται, λένε οι επιστήμονες





Έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως τελικά οι περισσότεροι έλκονται από ανθρώπους με αντίστοιχες απόψεις και αξίες με τους ίδιους Η τάση μας να επιλέγουμε συντρόφους με παρόμοιες ιδέες με τις δικές μας είναι τελικά πολύ πιο δυνατή, από όσο πιστεύαμε ως σήμερα, καθώς ερευνητές στις ΗΠΑ, μελετώντας πολλά και διαφορετικά ζευγάρια κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσον αφορά στις σχέσεις τελικά ο μύθος του "τα ετερώνυμα έλκονται" δεν ισχύει.

   Διαπίστωσαν λοιπόν, εξετάζοντας ζευγάρια με μακροχρόνιες σχέσεις αλλά και εκείνα που μετρούσαν πολύ λίγο καιρό μαζί, πως όσοι οι μεν δεν είχαν περισσότερα κοινά στοιχεία από τους δε, άρα τα ζευγάρια δεν άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου, άρα εξαρχής μοιράζονταν κοινές απόψεις και αξίες.

   Αυτό σημαίνει πως ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για μια επιτυχημένη σχέση είναι η "ομοιότητα" από την αρχή, λένε τώρα οι επιστήμονες.   "Φανταστείτε δυο αγνώστους να ξεκινούν μια συζήτηση μέσα σε ένα αεροπλάνο, ή ένα ζευγάρι σε ραντεβού στα τυφλά.

 Από τα πρώτα αμήχανα πειράγματα, το πόσο ίδιοι είναι αυτοί οι δυο άνθρωποι είναι και που θα παίξει αμέσως καθοριστικό ρόλο στην οποιαδήποτε μελλοντική τους διάδραση" εξηγεί η Angela Bahns, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Wellesley College της Βοστόνης. 

  Το αν η σχέση θα εξελιχθεί ή όχι βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο επίπεδο ομοιότητας ανάμεσα στους δυο εμπλεκόμενους από την αρχή της συνάντησής τους.   "Προσπαθείς να φτιάξεις ένα κοινωνικό πλαίσιο όπου είσαι άνετος, όπου επιτυγχάνεις, όπου έχεις ανθρώπους να εμπιστεύεσαι και με τους οποίους συνεργάζεσαι για να πετύχεις τους στόχους σου" συμπληρώνει ο Chris Crandall, Καθηγητής Ψυχολογίας στο University of Kansas. "Για να το δημιουργήσεις αυτό, η ομοιότητα είναι πολύ χρήσιμη και οι άνθρωποι έλκονται από αυτό τις περισσότερες φορές" τονίζει. 

  Οι ερευνητές των δύο πανεπιστημίων προσέγγισαν ζευγάρια ανθρώπων και μελέτησαν το πως συμπεριφέρονται σε δημόσιους χώρους, είτε είχαν ερωτική σχέση είτε ήταν απλώς φίλοι, ακόμη και γνωστοί. Τους έκαναν ερωτήσεις σχετικά με τις τάσεις, τις αξίες, τις προκαταλήψεις, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και τις συμπεριφορές που ήταν σημαντικά για αυτούς.

 Στη συνέχεια σύγκριναν τα αποτελέσματα για να δουν πόσο όμοια ή διαφορετικά ήταν αυτά τα ζευγάρια.   Εξέτασαν αν τα ζευγάρια που ήξεραν ο ένας τον άλλο περισσότερο καιρό και είχαν πιο στενή σχέση μεταξύ τους ήταν πιο όμοια από τα νέα ζευγάρια και διαπίστωσαν πως δεν ήταν.   "Παρόλο που η ιδέα πως οι σύντροφοι επηρεάζουν ο ένας τον άλλο είναι πολύ βασική στην έρευνα των σχέσεων, ανακαλύψαμε ένα τεράστιο πεδίο όπου οι φίλοι δείχνουν ελάχιστες αλλαγές στην προσωπικότητα, τη συμπεριφορά και τις αξίες" λέει η Bahns.

 Ωστόσο διευκρινίζει πως αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν εκατέρωθεν επιρροές μέσα σε μια σχέση. "Όμως, ελάχιστες επιρροές σημειώνονται όταν οι σύντροφοι μοιάζουν στο πως συμπεριφέρονται στη σχέση" συμπληρώνει.


Διαβάστε  ακόμα:

Τεστ: Είστε έτοιμοι να συγκατοικήσετε με το σύντροφό σας; 

Πηγή




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Κοινοποίηση το άρθρο, είναι απαραίτητο για εμάς !!! Σας ευχαριστούμε πολύ!

by click4money

Το nikolnews.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.