Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

«Είδε» την επέμβασή του με γυαλιά εικονικής πραγματικότητας!





Για πρώτη φορά, παγκοσμίως, ένας ασθενής στη Γαλλία, την ώρα που υποβαλλόταν σε χειρουργική επέμβαση εγκεφάλου για αφαίρεση καρκινικού όγκου και ενώ είχε συνείδηση, φορούσε ειδικά γυαλιά εικονικής πραγματικότητας.


Την πρωτοβουλία για το πείραμα είχε ο νευροχειρουργός Φιλίπ Μένεϊ στο νοσοκομείο της Ανζέρ στη δυτική Γαλλία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η εγχείρηση έγινε με επιτυχία και ο ασθενής αναρρώνει.


Οι επεμβάσεις στο κρανίο, ενώ ο ασθενής διατηρεί τις αισθήσεις του, είναι συνηθισμένες πλέον εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, καθώς βοηθούν τους γιατρούς να διαπιστώνουν σε ποιό βαθμό η εγχείρηση επηρεάζει εγκεφαλικές και νοητικές λειτουργίες του ασθενούς (ομιλία, όραση, κίνηση κ.α.). 


Οι ασθενείς δεν αισθάνονται πόνο και πλέον η προσθήκη της εικονικής πραγματικότητας ανοίγει νέες δυνατότητες.


«Δημιουργώντας ένα τελείως τεχνητό κόσμο για τον ασθενή, μπορέσαμε να "χαρτογραφήσουμε" ορισμένες ζώνες και συνδέσεις του εγκεφάλου του, σε σχέση με συγκεκριμένες λειτουργίες, κάτι που έως τώρα δεν μπορούσαμε να κάνουμε με ευκολία στο χειρουργείο» δήλωσε ο Γάλλος γιατρός, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.


«Ελέγχοντας πλήρως τι βλέπει και τι ακούει ο ασθενής, μπορούμε να τον βάλουμε σε καταστάσεις, οι οποίες μας επιτρέπουν να πραγματοποιήσουμε τεστ για ορισμένες νευρωνικές διασυνδέσεις, κάτι που δεν ήταν εφικτό πριν», πρόσθεσε ο Μενεϊ. 


Είπε ακόμη ότι στο μέλλον η εικονική πραγματικότητα «ανοίγει το σδρόμο για ακόμη μεγαλύτερης ακρίβειας επεμβάσεις και για την αφαίρεση εγκεφαλικών όγκων, στους οποίους μέχρι σήμερα η χειρουργική πρόσβαση ήταν αδύνατη».


Η γαλλική νευροχειρουργική ομάδα σχεδιάζει τους επόμενους μήνες να επεκτείνει τις δοκιμές των γυαλιών εικονικής πραγματικότητας σε πιο δύσκολους εγκεφαλικούς όγκους ενηλίκων ασθενών, ενώ έως το τέλος του έτους θα κάνει κάτι ανάλογο και σε παιδιά με καρκίνο του εγκεφάλου.


Διαβάστε  ακόμα:

Δημιουργήθηκαν ανθρώπινοι μίνι-εγκέφαλοι εργαστηρίου





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Κοινοποίηση το άρθρο, είναι απαραίτητο για εμάς !!! Σας ευχαριστούμε πολύ!

by click4money

Το nikolnews.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.