Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Απορρίφθηκε η πρόταση Κατρούγκαλου από τους δανειστές





«Είναι μια σκληρή διαπραγμάτευση» είπε εις τριπλούν ο Υπουργός Εργασίας, ενώ συμπλήρωσε ότι «ήταν έτσι όπως το περίμενα».


Τρεις ώρες διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο στον 8ο όροφο του κεντρικού ξενοδοχείου Hilton για το Ασφαλιστικό. Παρόντες στις διαπραγματεύσεις ήταν και οι κ.κ Τσακαλώτος και Σταθάκης.


Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας έκαναν λόγο για μια σκληρή διαπραγμάτευση η οποία πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό και δημιουργικό πλαίσιο και η οποία θα συνεχιστεί και αύριο. Οι Θεσμοί έθεσαν τα γνωστά θέματα που «τίθενται πάντα», σημείωσε στέλεχος του υπουργείου, ενώ απαντώντας στην ερώτηση αν εκφράζει ικανοποίηση αρκέστηκε στο να πει: «Ήταν όπως τα περιμέναμε».


Σύμφωνα με πληροφορίες οι επικεφαλής απέρριψαν και επίσημα την ελληνική πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5% στον κλάδο επικούρησης. Αυτό σημαίνει ότι τα 500 εκατ. ετησίως που προσδοκούσε να εξοικονομήσει η κυβέρνηση από αυτό το μέτρο θα πρέπει να εξασφαλιστούν από εναλλακτικές προτάσεις ή περικοπές συντάξεων.



Κατρούγκαλος: "κόκκινη γραμμή" η προστασία των κύριων συντάξεων 


Μιλώντας στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε την «κόκκινη γραμμή» για την προστασία των κύριων συντάξεων, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να κοπούν οι κύριες συντάξεις» ενώ παραδέχθηκε ότι «οι εισφορές είναι στο... θεό» και  ότι το προτεινόμενο σύστημα καταβολής εισφορών θα ευνοήσει τα χαμηλά εισοδήματα και θα επιβαρύνει τα μεσαία και τα υψηλά.


Ο υπουργός Εργασίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εκπτώσεις για τους αγρότες να ισχύσουν για πέντε αντί για τρία χρόνια ενώ δεν απέκλεισε επιπλέον «χειρουργικές» επεμβάσεις για την ελάφρυνση των επιστημόνων σχετικά με τις εισφορές υπέρ εφάπαξ και επικουρικής ασφάλισης.


Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες οι θιγόμενοι κλάδοι δεν πρέπει να περιμένουν επιπλέον συνολικές παρεμβάσεις για ελαφρύνσεις στις εισφορές, τουλάχιστον έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.  


Ο σκοπός των δανειστών


Οι δανειστές σκοπεύουν να «ταλαιπωρήσουν» το οικονομικό επιτελείο ζητώντας συνεχώς νέα μετρήσιμα στοιχεία και αναλογιστικές μελέτες που να τεκμηριώνουν ότι με το σχέδιο νόμου επιτυγχάνεται ο στόχος  για περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 2,25 δισ. ευρώ.


Στόχος τους είναι να αποδείξουν ότι «οι αριθμοί δε βγαίνουν» με τη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου και θα απαιτηθεί κούρεμα των καταβαλλόμενων συντάξεων.


Οι πληροφορίες ότι το ΔΝΤ ζητά μειώσεις στις συντάξεις μεσοσταθμικά 15% και έως 30% στα υψηλά ποσά (που δε διαψεύστηκε) σχετίζεται  κυρίως με τη δέσμευση για  μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ταμεία σε συνδυασμό με τη διόγκωση των ελλειμμάτων  των ταμείων εξαιτίας της υστέρησης των εσόδων.


Αναφερόμενος στις αναλογιστικές μελέτες που παρουσιάζει το Υπουργείο  Εργασίας στους δανειστές, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι υπάρχει χάσμα απόψεων καθώς οι θεσμοί έχουν άλλες εκτιμήσεις για τα ποσοστά ανεργίας και την αύξηση του ΑΕΠ που αποτελούν σοβαρές παραμέτρους της μελέτης.


Οι διαφορές που αναμένεται να εντείνουν την αντιπαράθεση των δύο πλευρών είναι οι εξής:


- Οι θεσμοί ζητούν  να μειωθούν οι υψηλοί  συντελεστές αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων με 15-25 έτη ασφάλισης.


-Απαιτούν  η εθνική σύνταξη να χορηγείται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15 ( 6000 ένσημα αντί για 4.500) ενώ επιμένουν και στη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων. Σε πρόσφατες συναντήσεις έχουν θέσει επίσης και θέμα εφάπαξ χαρακτηρίζοντας  το θεσμό «πολυτέλεια» την οποία δεν μπορεί να αντέξει σήμερα η ελληνική οικονομία.


- Αμφισβητούν την προσωπική διαφορά που ενδεχομένως προκύπτει από τον επαναυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων και ζητούν περικοπές . Το υπουργείο εργασίας  δεν αποκλείεται  να συζητήσει μειώσεις σε υψηλές συντάξεις ύψους 2000 ευρώ . Πάντως στο σχέδιο νόμου προτείνεται η μείωση του πλαφόν των κύριων συντάξεων στα 2.300 ευρώ.


- Απορρίπτουν την πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1.5 ποσοστιαία μονάδα στον κλάδο επικούρησης  επικαλούμενοι  την άμβλυνση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων . Το  μέτρο που δεν έχει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος, αλλά σηματοδοτεί τη διάθεση της ελληνικής πλευράς να δεχθεί  περικοπές κατ εξαίρεση και όχι οριζόντιες μειώσεις .


-Ζητούν να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Η ελληνική πλευρά απορρίπτει τις μειώσεις προτείνονται αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΤΕΑ για την κάλυψη των ελλειμμάτων . Ωστόσο αν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση , στο συρτάρι υπάρχουν οκτώ σενάρια  που προβλέπουν περικοπές των επικουρικών από 2% έως 29.


Διαβάστε  ακόμα:

Η βόμβα της Γεροβασίλη για τις συντάξεις: "Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι..." 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Κοινοποίηση το άρθρο, είναι απαραίτητο για εμάς !!! Σας ευχαριστούμε πολύ!

by click4money

Το nikolnews.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.