Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Δείξε μου τα νύχια σου να σου πω πώς είναι η υγεία σου





Τα σημάδια και οι πιθανές αιτίες τουςΟι περισσότεροι από εμάς δε δίνουμε μεγάλη σημασία στα νύχια μας πέρα από το να τα κόβουμε συχνά ή οι γυναίκες που κάνουν και μανικιούρ. Στην πραγματικότητα όμως να νύχια μπορούν να μας αποκαλύψουν πάρα πολλά για το σώμα μας.


Οι ασθένειες, ο πυρετός, οι χειρουργικές επεμβάσεις, τα μικροτραύματα, το στρες και οι διατροφικές ελλείψεις, έχουν επιπτώσεις στα νύχια και την ανάπτυξή τους. Για να έχετε μια ιδέα για το τι μπορεί να φανερώνουν τα νύχια για την υγεία σας, ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω φωτογραφίες.


Καφετί λωρίδες



Πιθανή αιτία: Μελάνωμα


Όπως ελέγχετε τακτικά το χρώμα στις κρεατοελιές, το ίδιο πρέπει να κάνετε και στα νύχια. Το μελάνωμα, η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος, μπορεί να εμφανιστεί σε σημείο των νυχιών σας και να περάσει απαρατήρητο. Το μελάνωμα στα νύχια ονομάζεται υπονύχιο μελάνωμα και συνήθως μοιάζει με καφετί κάθετη γραμμή που εκτείνεται προς τα πάνω από την επιδερμίδα.


Εάν έχετε παρατηρήσει ξαφνικές αλλαγές, δείτε έναν δερματολόγο το συντομότερο δυνατόν για να είστε σίγουροι.


Λευκές γραμμές


Πιθανή αιτία: Έλλειψη θρεπτικών ουσιών


Οι οριζόντιες λευκές ραβδώσεις  (γραμμές του Muehrcke) φανερώνουν πιθανή έλλειψη θρεπτικών ουσιών. Πιθανότατα μια ανεπάρκεια πρωτεΐνης ή ψευδαργύρου.


Κάντε μια αιματολογική εξέταση για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε βιταμίνες. Η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης εξαρτάται από το βάρος και το επίπεδο δραστηριότητας σας. Όσο για τον ψευδάργυρο, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 11 γραμμάρια για τις γυναίκες και οκτώ γραμμάρια για τους άνδρες.


Σε σπανιότερες περιπτώσεις, οι γραμμές Muehrcke θα μπορούσαν να υποδηλώνουν πιο σοβαρά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής νόσου ή ηπατικά προβλήματα.


Κάθετες γραμμές


Πιθανή αιτία: Ηλικία


Αν έχετε παρατηρήσει κάθετες ραβδώσεις και τραχύτητα στα νύχια σας που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια είναι πιθανότατα επειδή μεγαλώνετε. Είναι ανάλογο με τις ρυτίδες που βγαίνουν στο δέρμα απλά συνήθως δεν παρατηρούνται μέχρι περίπου την ηλικία των 50. Εάν οι γραμμές φαίνεται ιδιαίτερα σοβαρές, ή ξεπροβάλλουν από το πουθενά, συζητήστε το με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι κάτι άλλο.


Βαθούλωμα σε σχήμα κουταλιού


Πιθανή αιτία: Έλλειψη σιδήρου ή αναιμία


Αυτή η παραμόρφωση  των νυχιών δεν είναι μικρή και σίγουρα αν γίνει θα τραβήξει την προσοχή σας.  Η ανεπάρκεια σιδήρου σχετίζεται με τη νόσο της κοιλονυχίας (koilonychia - όταν τα νύχια παίρνουν κοίλο σχήμα ή αλλιώς σχήμα "κουταλιού").


Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε ανεπάρκεια σε σίδηρο, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα συμπληρώματα σιδήρου. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, η κοιλονυχία μπορεί να σχετίζεται με τη νόσο του θυρεοειδούς και καρδιακές παθήσεις.


Εύθραυστα ή στεγνά νύχια


Πιθανή αιτία: Εξωγενείς παράγοντες


Ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες είναι τα εύθραυστα νύχια που σπάνε και ξεφλουδίζουν εύκολα. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τη βαφή και το ξεβάψιμο των νυχιών ευθύνονται για αφυδάτωση του νυχιού και επομένως ευθραυστότητα. Περισσότερο ένοχα θεωρούνται τα προϊόντα αφαίρεσης της βαφής (με ή χωρίς ασετόν), αν και τα τελευταία χρόνια στη σύνθεσή τους  περιλαμβάνεται γλυκερίνη προκειμένου να μην προκαλούν βλάβες στο νύχι.


Αν λοιπόν τα νύχια σας είναι ταλαιπωρημένα, κάντε ένα διάλειμμα από τις συχνές επισκέψεις σε ινστιτούτα ομορφιάς.


Άσπρα νύχια


Πιθανή αιτία: Νεφρική ανεπάρκεια ή νόσο του ήπατος


Αν τα νύχια είναι άσπρα με σκούρα όρια, τότε μάλλον υπάρχει πρόβλημα με το ήπαρ, όπως ηπατίτιδα. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις και το δέρμα το δακτύλων έχει μια κιτρινωπή χροιά.


Μπορεί όμως και να σημαίνει  προβλήματα στο συκώτι και να χρειάζονται αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή ή απώλεια βάρους. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι σημαντικό να δείτε το γιατρό σας.


Μικρές τρυπούλες στην επιφάνεια των νυχιών


Τα μικρά βαθουλώματα, τρυπούλες ή σκασίματα είναι συχνά σύμπτωμα της ψωρίασης , μια χρόνιας πάθηση του δέρματος που προκαλεί φαγούρα και φολιδωτά εξανθήματα.


Εάν έχετε παρατηρήσει αλλαγές σε ένα ή περισσότερα νύχια σας, πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό καθώς μπορεί επίσης  να υποδεικνύουν την αρχή κάποιας πάθησης, διατροφικής έλλειψης ή να μυκητίασης.


Διαβάστε  ακόμα:

Θα πίνατε ποτέ καφέ σε αυτές τις κούπες;










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Κοινοποίηση το άρθρο, είναι απαραίτητο για εμάς !!! Σας ευχαριστούμε πολύ!

by click4money

Το nikolnews.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.