Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Πάμε για δεύτερο δημοψήφισμα; Τι απάντησε η Όλγα Γεροβασίλη στους δημοσιογράφους;



Με θριαμβευτική διάθεση εμφανίστηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στη σημερινή ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών. Λίγα μόλις 24ωρα μετά την σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και την απόκαλυψη ότι το οικονομικό επιτελείο συμφώνησε με τους δανειστές να ληφθούν επιπλέον μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ τα οποία μάλιστα να εφαρμόζονται αυτομάτως αμέσως μόλις διαπιστώνονται αποκλίσεις από τον σχεδιασμό, η κυβέρνηση προέβη σε έναν εντυπωσιακό ελιγμό με προφανή σκοπό να εξιδανικεύσει την πραγματική εικόνα των διαπραγματεύσεων.    Σύμφωνα με όσα είπε η κυρία Γεροβασίλη, στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση δείχνουν ότι την Πέμπτη που η Eurostat θα ανακοινώσει τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την ελληνική οικονομία τα δεδομένα θα αποτυπώνουν ότι το 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο του προβλεπόμενου.  


 Με αφορμή το στοιχείο αυτό, κυβερνητικά στελέχη έχουν μιλήσει στο κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταφέροντας την άποψη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο της πρόβλεψης για 0,25%, δηλαδή θα πλησιάζει εγγύτερα στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για πλεόνασμα 0,2%

. Ακόμη όμως κι αν το πλεόνασμα για το 2015 είναι 0,3% μεγαλύτερο του αναμενομένου, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραβλεφθεί, επί της ουσίας οι αλλαγές στο πακέτο μέτρων θα είναι μικρές.   Κι αυτό διότι μια διαφορά 0,3% στο πρωτογενές πλεόνασμα μεταφράζεται σε λιγότερα μέτρα κατά περίπου 500 εκατ.ευρώ. Δηλαδή το πακέτο των 5,4-5,5 δισ. ευρώ που έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης Τσίπρα θα περιοριστεί στα 4,9-5 δισ. ευρώ, ποσά τα οποία θα πρέπει να συγκετρωθούν από νέους φόρους, μειώσεις μισθών ή και συντάξεων και εξοικονομήσεις κρατικών δαπανών. Επιπλέον, το πακέτο «ρεζέρβα» των 3,5 δισ. που κατά πληροφορίες συμφωνήθηκε να ψηφιστεί (το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) δεν αλλάζει ούτε και αποσύρεται.  


 Προφανώς όμως η θετική διαφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα και τοκαλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με τις προβλέψεις είναι μια καλή είδηση που το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να αφήσει αναξιοποίητη, σε μια χρονική στιγμή που ακόμη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αναγνωρίζει ότι τα επιπλέον μέτρα θα δημιουργήσουν πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση Τσίπρα. Κι ενώ βουλευτές αρχίζουν της συμπολίτευσης αρχίζουν δειλά-δειλά και εμφανίζονται δηλώνοντας ότι δεν θα υπερψηφίσουν περισσότερα μέτρα απ'όσα είχαν συμφωνηθεί τον Ιούλιο, η κυβερνητική εκπρόσωπος με τις σημερινές της δηλώσεις σηματοδοτήσει μια απεγνωσμένη προσπάθεια από το πρωθυπουργικό περιβάλλον να δημιουργήσει ελπίδες και μια εικόνα που παραπέμπει σε... «success story».   


Πώς παρουσιάστηκε από την Όλγα Γεροβασίλη το success story του ΣΥΡΙΖΑ;    Εκτός από το μεγαλύτερο του αναμενόμενου πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι με το νέο ασφαλιστικό δεν θα γίνει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις  και πρόσθεσε ότι με τον επανυπολογισμό των επικουρικών προστατεύεται το 90% των συνταξιούχων. Θρίαμβος δηλαδή. Σχεδόν πανηγυρικά ανακοίνωσε επίσης ότι για 20 χρόνια ασφάλισης η εθνική σύνταξη θα είναι 384 ευρώ. Με την προοπτική αυτή -δυστυχώς- θα πρέπει να αρχίσουν να συμφιλιώνονται χιλιάδες Έλληνεπου σήμερα είναι άνεργοι ή δουλεύουν ανασφάλιστοι. Αλλά αυτό η κυρία Γεροβασίλη δεν το είπε.  


 Η κυβερνητική εκπρόσωπος διαβεβαίωσε επίσης ότι σε σχέση με τα φορολογικά τα πράγματα δεν θα επιδεινωθούν για το 99,8% των φορολογούμενων. Η κυρία Γεροβασίλη, σήμερα 19 Απριλίου του σωτηρίου έτους 2016, ανακοίνωσε  ότι για το 99,8% των μισθωτών θα υπάρξει μείωση φόρου ή μηδενική επιβάρυνση.    «Επιβάρυνση θα υπάρξει μόνο για τα μεγάλα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.   


Εκ των προτέρων ανακοίνωση μέτρων δεν χρειάζεται, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σχετικά με τα σενάρια για πρόσθετα μέτρα, στο ενδεχόμενο αποκλίσεων στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.   Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι σήμερα επιστρέφουν στην Αθήνα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και αύριο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι βρίσκεται σε τελική φάση η συζήτηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενόψει του Eurogroup. Όπως ανέφερε η κυρία Γεροβασίλη, η συμφωνία αυτή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.  


Η κυβερνητική εκπρόσωπος ερωτηθείσα αν τυχόν πρόσθετα προληπτικά μέτρα αποτελούν πολιτικό πρόβλημα, είπε ότι το πρόβλημα σε μια τέτοια θα είναι οικονομικό. Τόνισε δε ότι τα συμφωνημένα βήματα είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και στη συνέχεια να γίνει η συζήτηση για το χρέος. Τότε μόνο, είπε η κυρία Γεροβασίλη, θα μπορούσαμε, να δούμε το ενδεχόμενο μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων. Γεροβασίλη: Δεν υπάρχουν σκέψεις για εκλογές ή δημοψήφισμα  


Αυτοί οι οποίοι με λαχτάρα περιμένουν ή προσπαθούν, με στόχο να επιβληθούν δυσάρεστα μέτρα για να αποδυναμώσουν την κυβέρνηση καλό θα ήταν να συνταχθούν με την εθνική προσπάθεια προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις ούτε για εκλογές ούτε και για δημοψήφισμα.   Η κυρία Γεροβασίλη επισήμανε στο σημείο αυτό ότι τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι πως πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και να υπάρχει σταθερότητα, για να υπογραμμίσει πως η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται αυτή τη στιγμή για το δικό της πολιτικό κόστος, αλλά για το κόστος της χώρας και του ελληνικού λαού. Και αυτό είναι το μόνο που την ενδιαφέρει και μόνο αυτόν τον γνώμονα πορεύεται.


Δείτε Επίσης 

Τελεσίγραφο σε 400.000 δανειολήπτες μέσα στις επόμενες ημέρες...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Κοινοποίηση το άρθρο, είναι απαραίτητο για εμάς !!! Σας ευχαριστούμε πολύ!

by click4money

Το nikolnews.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.