Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Δημιουργήθηκε το πρώτο τρανζίστορ από υγρά "μελάνια" νανοκρυστάλλων





Δημιουργήθηκε το πρώτο τρανζίστορ από υγρά "μελάνια" νανοκρυστάλλωνΤα τρανζίστορ αποτελούν τον θεμελιώδη λίθο της βιομηχανίας ηλεκτρονικών και υπολογιστώνΕρευνητές από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα κατασκεύασαν τα πρώτα τρανζίστορ εξ ολοκλήρου από υγρά «μελάνια» νανοκρυστάλλων. Το επίτευγμα ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία νέου τύπου ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που θα μπορούν να ενσωματωθούν σε ποικίλες εύκαμπτες και φορέσιμες εφαρμογές.


Τα τρανζίστορ αποτελούν τον θεμελιώδη λίθο της βιομηχανίας ηλεκτρονικών και υπολογιστών, καθώς χάρη σε αυτά δημιουργούνται τα ηλεκτρονικά κυκλώματα, δηλαδή τα διάφορα «τσιπάκια» σε κάθε είδους συσκευές.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τσέρι Κάγκαν της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", ανέπτυξαν μια τελείως νέα τεχνολογία κατασκευής τρανζίστορ, από διαδοχικά στρώματα υγρών («μελανιών») που αποτελούνται από νανοκρυστάλλους και τα οποία εκτυπώνονται από τρισδιάστατο εκτυπωτή.


Οι νανοκρύσταλλοι είναι σχεδόν σφαιρικά νανοσωματίδια με ηλεκτρικές ιδιότητες αναγκαίες για ένα τρανζίστορ. Οι κρύσταλλοι αυτοί διασπείρονται μέσα σε ένα υγρό, το οποίο χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την τρισδιάστατη εκτύπωση.


Έως σήμερα, ήσαν γνωστές οι ηλεκτρικές ιδιότητες τέτοιων επιμέρους νανοϋλικών, ποτέ όμως δεν είχαν συνδυασθεί σε μια ενιαία ηλεκτρονική συσκευή.


Για να παραχθεί το πλήρες τρανζίστορ, πάνω σε μια πλαστική βάση, τοποθετούνται τέσσερα διαφορετικά «μελάνια», τα οποία αντίστοιχα περιέχουν νανοκρυστάλλους αργύρου (αγωγός), οξειδίου του αλουμινίου (μονωτής), σεληνιδίου του καδμίου (ημιαγωγός) και ενός μίγματος αργύρου και ιριδίου (συνδυασμός αγωγού και υλικού-νοθευτή). Η «νόθευση» του στρώματος του ημιαγωγού επιτρέπει τον έλεγχο του κατά πόσο το τρανζίστορ έχει θετικό ή αρνητικό φορτίο.


Το πλεονέκτημα είναι ότι η διαδικασία παραγωγής του «υγρού» τρανζίστορ μπορεί να γίνει σε χαμηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με την κατασκευή των παραδοσιακών τρανζίστορ που απαιτούν πολύ υψηλές και ενεργοβόρες θερμοκρασίες.


Είναι επίσης συμβατή με διάφορα μέταλλα (και όχι μόνο με πυρίτιο) και μπορεί να εφαρμοσθεί σε μεγαλύτερες επιφάνειες.


«Αυτά τα υλικά είναι κολλοειδή ακριβώς σαν το μελάνι στον εκτυπωτή ψεκασμού σας, όμως μπορούν να λειτουργήσουν όπως εσείς θέλετε, σαν αγωγοί, ημιαγωγοί ή μονωτές. Δείξαμε ότι μπορούν να τοποθετηθούν πάνω σε μια επιφάνεια με τέτοιο τρόπο που να συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα λειτουργικό τρανζίστορ», δήλωσε η Κάγκαν.


Αλλάζουν όλα στα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Ποιο κόλπο βρήκε η κυβέρνηση για να επιστρέψει τις πινακίδες;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Κοινοποίηση το άρθρο, είναι απαραίτητο για εμάς !!! Σας ευχαριστούμε πολύ!

by click4money

Το nikolnews.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.