Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Σύνταξη πριν τα 62 για 400.000 ασφαλισμένους





Θεμελιώνουν δικαίωμα με τα μεταβατικά όρια ηλικίας στην πενταετία 2016-2021Σύνταξη πριν από τα 62 «κλειδώνουν» πάνω από 400.000 ασφαλισμένοι από όλα τα Ταμεία, οι οποίοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, έχουν τις προϋποθέσεις για να θεμελιώσουν δικαίωμα εξόδου με τα μεταβατικά όρια ηλικίας στην πενταετία 2016-2021, με 20 έως 37 χρόνια ασφάλισης.


Όσοι δεν θεμελιώσουν με κανέναν τρόπο το δικαίωμα συνταξιοδότησης μέσα σε αυτό το διάστημα, τότε από το 2022 και μετά τους μένουν μόνο δύο επιλογές:


-Σύνταξη στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης.

-Σύνταξη στα 67 με λιγότερα έτη ασφάλισης ή στα 62 μειωμένη.


Οι προϋποθέσεις εξόδου πριν από τα 62 διαμορφώνονται από δύο παράγοντες


-Από την ηλικία που έχουν οι ασφαλισμένοι σήμερα θα συμπληρώσουν ως το 2021.

-Από τα χρόνια ασφάλισής τους σε δύο κρίσιμες περιόδους. Η πρώτη περίοδος είναι μέχρι τις 31/12/2012 και η δεύτερη είναι η χρονιά που θεμελιώνουν δικαίωμα για σύνταξη.


Για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα μεταβατικά όρια ηλικίας και να μη φορτωθούν απότομα μεγαλύτερα όρια συνταξιοδότησης θα πρέπει να συμπληρώνουν μέχρι το 2012 ένα συγκεκριμένο αριθμό «ενσήμων». Αν δεν συμπληρώνουν τα απαιτούμενα ένσημα από πραγματική εργασία, υπάρχει η διέξοδος των πλασματικών ετών. Με τον τρόπο αυτό κατοχυρώνουν τις ηλικίες εξόδου πριν από τα 62 ως το 2021, αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους.


Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με ασφάλιση στο ΙΚΑ, υπάλληλοι του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, των τραπεζών, καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι προλαβαίνουν να «κλειδώσουν» τις προϋποθέσεις εξόδου με τα μεταβατικά όρια ηλικίας, γιατί από το 2022 και μετά καταργούνται όλες οι ενδιάμεσες ηλικίες συνταξιοδότησης και πλέον θα απαιτούνται 40 χρόνια για πλήρη σύνταξη στα 62, ενώ, αν δεν υπάρχουν τα 40 χρόνια, η έξοδος θα είναι στο 67ο έτος με πλήρη σύνταξη και στα 62 με μειωμένη.


Τα μεταβατικά όρια ηλικίας ισχύουν για όσους ασφαλίστηκαν μέχρι το 1992 και ως το 2012 είχαν συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα που τους έδιναν το δικαίωμα (κατοχύρωση) να αποχωρήσουν με τα παλιά όρια ηλικίας. Αυτή την κατοχύρωση την κρατάνε μέχρι και το 2021 και έτσι γλιτώνουν τις μεγάλες αυξήσεις των ορίων ηλικίας.







Δείτε Επίσης

Οι 11 λέξεις και φράσεις που οι έξυπνοι άνθρωποι δεν πρέπει να λένε ποτέ 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Κοινοποίηση το άρθρο, είναι απαραίτητο για εμάς !!! Σας ευχαριστούμε πολύ!

by click4money

Το nikolnews.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.