Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Απίστευτο! Υπάρχει... ροζ λίμνη! Που βρίσκεται;




Υπάρχουν πολλές λίμνες, μεγάλες, εντυπωσιακές που μοιάζουν σαν καθρέφτες. Αυτή όμως η λίμνη των τριών τετραγωνικών χιλιομέτρων έχει κάτι ξεχωριστό. Είναι ροζ και αποτελεί πόλο έλξης δεκάδων φωτογράφων κάθε χρόνο ενώ είναι υποψήφια για τον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.


Η ροζ λίμνη ή αλλιώς λίμνη Ρέντμπα βρίσκεται στη Σενεγάλη στη βορειοδυτική Αφρική και το χρώμα της οφείλεται σε ένα μοναδικό φαινόμενο. Τετράγωνα ακραιόφιλα βακτήρια (τα Dunaliella salina) αναπτύσσονται στη λίμνη και παράγουν μια κόκκινη χρωστική ουσία προκειμένου να αντέξουν την υψηλή συγκέντρωση αλατιού η οποία είναι 40% μέσα στη λίμνη. Η πυκνότητά τους μάλιστα είναι τόσο μεγάλη ώστε από ψηλά τα νερά να φαίνονται ροζ και από χαμηλά κατακόκκινα.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες «Τα βακτήρια που περιέχει η λίμνη παράγουν μια κόκκινη χρωστική ουσία που απορροφά και χρησιμοποιεί την ενέργεια του ηλιακού φωτός για να δημιουργήσει περισσότερη ενέργεια, κάνοντας το χρώμα του νερού ροζ.» Όσον αφορά αυτούς που θέλουν να κολυμπήσουν οι ειδικοί μικροβιολόγοι αναφέρουν ότι δεν είναι επικίνδυνα τα νερά αλλά καλό είναι να προσέξουν

. Υπάρχει πολύ μεγάλη άνωση και καλό θα είναι για να αποφευχθούν τα εγκαύματα από το αλάτι όποιος αποφασίσει να κολυμπήσει να έχει αλείψει το σώμα του με αγνό βούτυρο σύμφωνα με τους ντόπιους.


Τη λίμνη χωρίζει από τον Ατλαντικό ωκεανό μόνο ένας μικρό διάδρομος από αμμόλοφους, πράγμα που την κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακή ειδικά αν γίνεται λήψη από ψηλά. Το χρώμα της είναι ιδιαίτερα ορατό κατά την διάρκεια της ξηρής περιόδου (από το Νοέμβριο ως τον Ιούνιο) και είναι λιγότερο ορατό όταν υπάρχουν βροχές. Επίσης το χρώμα αλλάζει ανάλογα με την ώρα της ημέρας και εξελίσσεται σε μωβ και σκούρο κόκκινο. Ντόπιοι πηγαίνουν καθημερινά για την συγκομιδή ορυκτών ενώ οι τουρίστες συρρέουν για να κολυμπήσουν και να φωτογραφίσουν το μοναδικό αυτό φαινόμενο. Το αλάτι εξάγεται στην περιοχή από τους 3.000 συλλέκτες που το μαζεύουν.


Τα ψάρια της Ροζ λίμνης έχουν προσαρμοστεί στην υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι αλλά είναι περίπου τέσσερις φορές μικρότερα από ό, τι εκείνα που ζουν σε ένα φυσιολογικό περιβάλλον. Ακόμη και για όσους φοβούνται το κολύμπι στη συγκεκριμένη λίμνη, η εμπειρία για όποιον έχει την τύχη να την επισκεφτεί είναι μοναδική.





Δείτε  ακόμα:

Σπίτια στην άκρη του κόσμου





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Κοινοποίηση το άρθρο, είναι απαραίτητο για εμάς !!! Σας ευχαριστούμε πολύ!

by click4money

Το nikolnews.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.