Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Μπορείτε να μαγειρέψετε χωρίς να βάλετε αλάτι και να είναι εξίσου νόστιμο; Ορίστε το μυστικό...




Και όμως υπάρχει μια διαδικασία που κάνει το φαγητό νόστιμο και γευστικό χωρίς να είναι απαραίτητη η προσθήκη αλατιού ή μπαχαρικών.


Μηχανικοί από το Πανεπιστήμιο του Yale ανακάλυψαν ότι αναπνέοντας αργά και σταθερά επιτρέπουμε σε περισσότερα σωματίδια να εισέλθουν στον αεραγωγό, τα οποία αναδεικνύουν τη μυρωδιά και τη γεύση των τροφών που καταναλώνουμε.


Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν εκτυπωμένο σε μορφή 3D ένα μοντέλο ανθρώπινου αεραγωγού, από το ρουθούνι μέχρι την τραχεία, προκειμένου να εξετάσουν τον τρόπο που τα σωματίδια που εισέρχονται στο εσωτερικό του αεραγωγού επηρεάζουν το φαγητό.


Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι όταν εισπνέουμε αέρα από τη μύτη, δημιουργείται ένα παραπέτασμα που εμποδίζει τα σωματίδια των τροφών να φτάσουν στους πνεύμονες. Τα σωματίδια των τροφών που μασάμε συσσωρεύονται στο πίσω μέρος του στόματος, σε μια κοιλότητα έξω από τον κεντρικό αεραγωγό. Κατά την εκπνοή, τα σωματίδια ταξιδεύουν μέσω αυτής της κοιλότητας και φτάνουν στη ρινική κοιλότητα, όπου και ελέγχουν πλέον την αίσθηση της γεύσης.


Η ταχύτητα της αναπνοής καθορίζει την κίνηση των σωματιδίων, ενώ η ήρεμη αναπνοή βοηθά –σύμφωνα με τους επιστήμονες- τη μεταφορά τους στη ρινική κοιλότητα.


Η αναπνοή δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που κάνει πιο γευστικό το φαγητό μας. Παλιότερη έρευνα είχε δείξει ότι όταν βρισκόμαστε σε περιβάλλον με έντονους θορύβους, όπως π.χ. στην καμπίνα αεροσκάφους, η αίσθηση του γλυκού είναι λιγότερο έντονη.


Το ήξερες; Ποιο είναι το ρόφημα που προστατεύει από διαβήτη, πάρκινσον και αλτσχάιμερ ταυτόχρονα; 

Πηγή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Κοινοποίηση το άρθρο, είναι απαραίτητο για εμάς !!! Σας ευχαριστούμε πολύ!

by click4money

Το nikolnews.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.