Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Το απολιθωμένο δάσος των δύο εκατομμυρίων ετών στην Ελλάδα





Ένα από τα δύο μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση στον κόσμο βρίσκεται στη Λέσβο 

Οι εικόνες από το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου είναι μοναδικές και κόβουν την ανάσα στον επισκέπτη. Το δύο εκατομμυρίων ετών δάσος βρίσκεται στη δυτική Λέσβο και περικλείεται από τους οικισμούς Σίγρι, Ερεσός και Άντισσα. Ένα αντίστοιχο δάσος είναι το Εθνικό Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στην Αριζόνα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες το απολιθωμένο δάσος σχηματίστηκε από την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που έλαβε χώρα στη Λέσβο περίπου πριν 20 εκατομμύρια χρόνια. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα δημιούργησε λάβα, πυροκλαστικά υλικά και στάχτη με συνέπεια να καλυφθεί η χλωρίδα της περιοχής σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μετά από μια διαδικασία κατά την οποία υδροθερμικά διαλύματα εμπότισαν την ηφαιστειακή τέφρα που είχε καλύψει τους κορμούς των δένδρων ξεκίνησε η απολίθωσή τους και έφτασε να δίνει σήμερα αυτό το μοναδικό αποτέλεσμα.
Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού είναι διατηρητέο μνημείο της φύσης από το 1985 και προστατευόμενο. Αν κάποιος έχει την τύχη να το επισκεφτεί μπορεί επίσης να δει και το Μουσείο, αλλά και τα διαφορετικά πάρκα στα οποία θα συναντήσει πολλές συγκεντρώσεις απολιθωμένων κορμών. Τα πάρκα αυτά είναι το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, το Πάρκο Σιγρίου, το Πάρκο Πλάκας και το Πάρκο στη νησί Νισιώπη. Για όσους αγαπούν την πεζοπορία υπάρχουν διάφορες πεζοπορικές διαδρομές που συνδέουν τις απολιθωματοφόρες θέσεις.
Η εμπειρία αν βρεθείτε εκεί θα σας μείνει αξέχαστη καθώς είναι ένα θέαμα που σπάνια μπορεί κανείς να συναντήσει παγκοσμίως. Σε κάποια σημεία του Πάρκου του Απολιθωμένου Δάσους, που έχει έκταση περίπου 500 στρέμματα, υπάρχουν οι κυριότερες συγκεντρώσεις κορμών και μέσω διάφορων διαδρομών μπορεί να το γνωρίσει όλο καλύτερα. Οι δεκάδες απολιθωμένοι κορμοί, αλλά και η άριστη κατάσταση διατήρησής τους, εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες.
Ήδη από τον 19ο αιώνα πολλοί επιστήμονες και γεωλόγοι έχουν ασχοληθεί με αυτό το μνημείο της φύσης αναφερόμενοι σε αυτό με θαυμασμό για τα χαρακτηριστικά και τη σπουδαιότητα του. Στο δάσος θα δει κανείς όρθιους και πεσμένους απολιθωμένους κορμούς δέντρων που φτάνουν σε ύψος ακόμη και τα τρία μέτρα. Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί όρθιοι κορμοί οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι τα δέντρα απολιθώθηκαν στη φυσική τους θέση και δεν έχουν μεταφερθεί στη θέση που τα βρίσκουμε σήμερα. Οι έρευνες στο μοναδικής ομορφιάς δάσος έδειξαν ότι στην περιοχή υπήρχε ένα δάσος με αρκετά κωνοφόρα δέντρα, αλλά και αγγειόσπερμα.
Το νησί της Λέσβου είναι ιδανικό για επισκέπτες που θέλουν να εξερευνήσουν και να γνωρίσουν τη φυσική ιστορία ζώντας μια μοναδική εμπειρία.
Δείτε φωτογραφίες από το Δάσος...











Διαβάστε  ακόμα:

Απίστευτο! Υπάρχει... ροζ λίμνη! Που βρίσκεται;








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Κοινοποίηση το άρθρο, είναι απαραίτητο για εμάς !!! Σας ευχαριστούμε πολύ!

by click4money

Το nikolnews.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.