Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Η σοκολάτα είναι 10 εκατομμυρίων ετών





Το κακαόδεντρο είναι από τα αρχαιότερα είδηΣε 10 εκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν απλώνονται οι εξελικτικές ρίζες του κακαόδεντρου


Οι ερευνητές από διάφορες χώρες, με επικεφαλής το βρετανό βοτανολόγο δρ. Τζέημς Ρίτσαρντσον του Βασιλικού Βοτανικού Κήπου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό οικολογίας και βιολογίας «Frontiers in Ecology and Evolution», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το δέντρο του κακάο (Theobroma cacao) είναι ένα από αρχαιότερα είδη του γένους Theobroma. Εμφανίσθηκε πριν από περίπου 10 εκατ. χρόνια στην περιοχή του Αμαζονίου και των 'Ανδεων της Νότιας Αμερικής.


Το γεγονός ότι το κακαόδεντρο είναι τόσο παλιό, αποτελεί καλή είδηση, επειδή σημαίνει ότι είχε αρκετό χρόνο για να εξελιχθεί και να αποκτήσει μια μεγάλη γκάμα γενετικών ποικιλιών. Αυτές οι άγριες ποικιλίες του κακάο μπορούν να διασταυρωθούν με τις αγροτικές καλλιέργειές του κακάο, ώστε να το καταστήσουν μελλοντικά πιο ανθεκτικό στις ασθένειες και στην κλιματική αλλαγή. Ακόμη μπορεί να οδηγήσουν σε νέες γεύσεις σοκολάτας - πράγμα που συνιστά καλό νέο για τη σοκολατοβιομηχανία.


Η σοκολάτα, η οποία παράγεται από τους σπόρους του δέντρου του κακάο, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς γεύσεις στον κόσμο και τα σοκολατένια προϊόντα αποτελούν μια τεράστια παγκόσμια αγορά περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Καθώς όμως η διεθνής ζήτηση αυξάνει συνεχώς, εκφράζονται φόβοι ότι οι βιομηχανίες κάποια στιγμή θα αδυνατούν να καλύψουν τη ζήτηση.


Βασικό πρόβλημα, όπως και με άλλα αγροτικά προϊόντα (π.χ. η μπανάνα), είναι ότι οι απανταχού καλλιέργειες κακάο είναι γενετικά όμοιες, άρα ευάλωτες στις ασθένειες και στα παράσιτα. Η έλλειψη γενετικής ποικιλομορφίας, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, απειλεί τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας κακάο και σοκολάτας. Όμως η νέα έρευνα δημιουργεί ελπίδες για το μέλλον. Γι' αυτό, οι ερευνητές ετοιμάζουν μεγάλη αποστολή στη Νότια Αμερική για να συλλέξουν όσα περισσότερα δείγματα ποικιλιών άγριων δέντρων κακάο μπορέσουν.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Κοινοποίηση το άρθρο, είναι απαραίτητο για εμάς !!! Σας ευχαριστούμε πολύ!

by click4money

Το nikolnews.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.