Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Έρευνα: Η καθημερινή κατανάλωση αυγών, «ασπίδα» ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις




Μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων εμφανίζουν, σύμφωνα με μα βρετανό-κινεζική έρευνα, όσοι καταναλώνουν ένα αυγό την ημέρα σε σύγκριση με όσους δεν τρώνε καθόλου αυγά ή τρώνε σπάνια.


Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Λιμίνγκ Λι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 416.000 άτομα ηλικίας 30 έως 79 ετών. Στην αρχή της έρευνας κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε εμφανίσει καρδιοπάθεια.


Για σχεδόν εννέα έτη οι επιστήμονες παρακολουθούσαν την κατάσταση της υγείας όλων όσοι συμμετείχαν στην έρευνα συσχετίζοντας την καλή (ή κακή) λειτουργία του οργανισμού τους με τη διατροφή τους. Από τα στοιχεία προέκυψε ότι, σχεδόν 84.000 άτομα εκδήλωσαν καρδιοπάθεια ή είχαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, ενώ περίπου 10.000 από τους συμμετέχοντες στην έρευνα πέθαναν από τις εν λόγω καρδιαγγειακές αιτίες.


Από τη μελέτη διαπιστώθηκε επίσης ότι, σοι έτρωγαν καθημερινά κατά μέσο όρο ένα αυγό (το 13% των συμμετεχόντων), είχαν 26% μικρότερο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού, 28% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από αιμορραγικό εγκεφαλικό, 12% μικρότερο κίνδυνο για ισχαιμική καρδιοπάθεια και γενικότερα 18% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, σε σχέση με όσους συμπεριλάμβαναν σπάνια ή δεν συμπεριλάμβαναν καθόλου τα αυγά στη διατροφή τους (το 9% του συνόλου των συμμετεχόντων).


Οι ερευνητές ανέφεραν σχετικά: «Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη μέτρια κατανάλωση αυγών, έως ένα τη μέρα, και στη μικρότερη συχνότητα καρδιαγγειακών περιστατικών». Από την άλλη, η μελέτη δεν ρίχνει καθόλου φως στη σχέση που μπορεί να έχει η πολύ συχνή-υπερβολική κατανάλωση αυγών (περισσότερα από ένα την ημέρα) με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.


Ως γνωστόν, τα αυγά αποτελούν βασική πηγή χοληστερόλης, αλλά επίσης περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, πολλές βιταμίνες και άλλα ωφέλιμα συστατικά, (φωσφολιπίδια και καροτενοειδή).


Παρόλο που κάθε αυγό περιέχει περίπου 200 μιλιγκράμ χοληστερίνης -γι’ αυτό αρκετοί ειδικοί δεν το συνιστούν σε καρδιοπαθείς και διαβητικούς- νεότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αυγά μπορεί να εμποδίσουν την παραγωγή LDL («κακής» χοληστερίνης) στο ήπαρ, ευνοώντας ταυτόχρονα την παραγωγή «καλής» χοληστερίνης.


Σε κάθε περίπτωση, προηγούμενες μελέτες με θέμα το αν και κατά πόσο η κατανάλωση αυγών κάνει καλό στην υγεία έχουν καταλήξει σε αμφιλεγόμενα συμπεράσματα.


Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «Heart«.

Πηγή: ΑΠΕ –ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Κοινοποίηση το άρθρο, είναι απαραίτητο για εμάς !!! Σας ευχαριστούμε πολύ!

by click4money

Το nikolnews.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.