Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Γιατί ο εγκέφαλος των ανθρώπων υπερέχει των... χιμπατζήδων





Eπειδή επηρεάζεται περισσότερο από το περιβάλλον

Είτε πρόκειται για ανθρώπους, είτε για τους στενότερους γενετικά συγγενείς μας, τους χιμπατζήδες, επηρεάζονται και οι δύο τόσο από τα γονίδια, όσο και από το περιβάλλον. Όμως ο εγκέφαλος των ανθρώπων είναι πιο ανοιχτός και πιο εύπλαστος στις επιδράσεις των ερεθισμάτων του περιβάλλοντος και των εμπειριών, πράγμα που του προσδίδει αυξημένες δυνατότητες προσαρμοστικότητας, σύμφωνα με μια νέα συγκριτική αμερικανική επιστημονική έρευνα.


Αντίθετα, οι χιμπατζήδες είναι πιο «παγιδευμένοι» στις κληρονομικές επιρροές των γονιδίων τους και ο εγκέφαλός τους δεν έχει την ίδια προσαρμοστική πλαστικότητα, έτσι ώστε να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα.


Δεν είναι τυχαίο ότι, σε σχέση με τον ήδη ανεπτυγμένο εγκέφαλο των νεογέννητων χιμπατζήδων, στα μωρά των ανθρώπων ο εγκέφαλος συνεχίζει να αναπτύσσεται. Ένας άνθρωπος που ξεκινά τη ζωή του με λιγότερο ανεπτυγμένο εγκέφαλο, ελέγχεται λιγότερο από τα γονίδιά του και μπορεί να είναι πιο ανοιχτός στα εξωτερικά ερεθίσματα.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, με επικεφαλής την ανθρωπολόγο 'Αϊντα Γκόμεζ-Ρόμπλες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν 218 εγκεφάλους ανθρώπων (μεταξύ των οποίων, πολλών διδύμων και συγγενών) και 206 χιμπατζήδων, με τη βοήθεια τεχνικών μαγνητικής απεικόνισης.


Η μελέτη -η πρώτη του είδους της- έδειξε ότι η οργάνωση του εγκεφάλου διαφέρει ανάμεσα στους ανθρώπους και στους χιμπατζήδες. Η ανατομία του εγκεφάλου του χιμπατζή επηρεάζεται περισσότερο από τα γονίδια (κληρονομικότητα) παρά από το περιβάλλον, ενώ στους ανθρώπους η επιρροή του περιβάλλοντος είναι σαφώς πιο έντονη.


Ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει μεγαλύτερη πλαστικότητα και μεταβάλλεται περισσότερο ανάλογα με τα εξωτερικά ερεθίσματα, πράγμα που εξηγεί σε ένα βαθμό την ταχύτερη ανθρώπινη εξέλιξη σε σχέση με τα «ξαδέρφια» μας.


«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος φαίνεται να ανταποκρίνεται πολύ περισσότερο στις περιβαλλοντικές επιρροές. Είναι κάτι που διευκολύνει τη συνεχή προσαρμογή του εγκεφάλου μας και της συμπεριφοράς μας σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, που περιλαμβάνει την κοινωνία και τον πολιτισμό», δήλωσε η Γκόμεζ-Ρόμπλες.


Αυτό επιβεβαιώνει ότι η βιολογική και η πολιτισμική εξέλιξη έχουν διαχρονικά συμβαδίσει.


Εσείς μιλάτε στον εαυτό σας; Δείτε τι δείχνει αυτό για τον χαρακτήρα σας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Κοινοποίηση το άρθρο, είναι απαραίτητο για εμάς !!! Σας ευχαριστούμε πολύ!
  • Κορίτσια μόνα ψάχνουν... και ΔΕΝ βρίσκουν! 10 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν
    21/11/2017 - 0 Comments
    Τι γίνεται όταν ο φτερωτός θεός αποφασίζει να κατέβει σε απεργία όσον αφορά στη δική σου…
  • Ανέκδοτο: Για τις δύσκολες ώρες της φυλακής
    04/11/2016 - 0 Comments
    Δύο τύποι και ένας πόντιος που μόλις έχουνε φάει ισόβια βρίσκονται στο ίδιο κελί και…
  • Αυξήθηκε η τιμή των καρτών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
    27/01/2016 - 0 Comments
    Αύξηση… εν μία νυκτί επιβλήθηκε στην τιμή των καρτών των ΜΜΜ η οποία θα ισχύσει από τον…
  • Έξι χαρακτηριστικά που σας κάνουν αντιπαθείς στους άλλους
    19/09/2017 - 0 Comments
    O καθένας έχει μια ιστορία για το πώς νόμιζε ότι ήταν ένας συγκεκριμένος φίλος του την…
  • Γαλακτομπούρεκο σοκολάτας
    24/11/2015 - 0 Comments
    Υλικά Γάλα 1 λίτρο Ζάχαρη 1 1/2 ποτήρι νερού Σιμιγδάλι 1 ποτήρι νερού (ψιλό) Βανίλια…
  • Πώς θα μοιάζει η γέφυρα ενός πλοίου το 2025  (video)
    20/02/2018 - 0 Comments
    Τη δική της άποψη για το μέλλον της ναυσιπλοΐας μας δίνει Rolls-Royce παρουσιάζοντας τη…
  • 18/05/2018 - 0 Comments
    Η εκδίκαση της υπόθεσης διεκόπη λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι και θα συνεχιστεί στις 11…

by click4money

Το nikolnews.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.