Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Επιστημονική μελέτη: Έτσι διατηρείται το πάθος «ζωντανό» στις μακροχρόνιες σχέσεις




Νέα, επιστημονική μελέτη εξέτασε την σεξουαλική ικανοποίηση - ή δυσαρέσκεια - στα ετερόφυλα ζευγάρια που βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις και τι είναι αυτό που συμβάλλει στο να διατηρηθεί το σεξουαλικό πάθος «ζωντανό». Και ιδού τα αποτελέσματα!


Τα ερωτικά παιχνίδια, η ρύθμιση της διάθεσης και η έκφραση της αγάπης προς το σύντροφο είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στη διατήρηση του πάθους, σύμφωνα με τα ευρήματα μίας από τις μεγαλύτερες, μέχρι σήμερα, μελέτες που εξετάζουν επιστημονικά τι είναι αυτό που συμβάλλει σε μια ικανοποιητική μακροχρόνια σεξουαλική ζωή.


«Η σεξουαλική ικανοποίηση και η διατήρηση του πάθους ήταν υψηλότερη μεταξύ των ατόμων που είχαν σεξουαλική επαφή πιο συχνά, έκαναν περισσότερο στοματικό σεξ, είχαν πιο συχνά οργασμούς, ενσωμάτωναν μεγαλύτερη ποικιλία σεξουαλικών πράξεων, έπαιρναν το χρόνο τους για να ρυθμίσουν τη διάθεσή τους και να ασκήσουν αποτελεσματική σεξουαλική επικοινωνία», δήλωσε ο David Frederick, Ph.D., επίκουρος καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τσάπμαν και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και συνέχισε: «Σχεδόν το ήμισυ των ικανοποιημένων και δυσαρεστημένων ζευγαριών διάβαζαν βιβλία σεξουαλικής αυτοβοήθειας και άρθρα περιοδικών, αλλά αυτό που τα ικανοποιημένα σεξουαλικά ζευγάρια έκαναν παραπάνω ήταν ότι δοκίμασαν μερικές από τις ιδέες».


Η μελέτη


Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 38.747 ετεροφυλόφιλοι άντρες και γυναίκες, οι οποίοι ήταν παντρεμένοι ή συζούσαν και ήταν μαζί με τον σύντροφό τους για τουλάχιστον τρία χρόνια

. Η μέση ηλικία του δείγματος ήταν 40 ετών για τις γυναίκες και 46 ετών για τους άνδρες


Για να μετρηθεί η σεξουαλική ικανοποίησή τους με την πάροδο του χρόνου, κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την ικανοποίηση από το σεξ κατά τους πρώτους έξι μήνες της σχέσης τους καθώς και στην παρούσα φάση.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συντριπτική πλειονότητα (83 %) των ατόμων ανέφεραν ότι ήταν σεξουαλικά ικανοποιημένοι κατά τους πρώτους έξι μήνες της σχέσης. Ωστόσο, μόνο οι μισοί από τους συμμετέχοντες ανέφεραν ότι είναι σήμερα ικανοποιημένοι (43 % των ανδρών και το 55 % των γυναικών), ενώ οι υπόλοιποι ένιωθαν «ουδέτερα» (16 % των ανδρών και 18 % των γυναικών) ή δυσαρεστημένοι (41 % των ανδρών και το 27 % των γυναικών).


Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες εξέτασαν τις κοινές ρομαντικές και σεξουαλικές συμπεριφορές, που σπάνια αξιολογούνται στη βιβλιογραφία, αλλά είναι πιθανό συμβάλλουν σημαντικά στη σεξουαλική ικανοποίηση. Για παράδειγμα, ενώ η σεξουαλική ποικιλία θεωρείται σημαντική για τη σεξουαλική ικανοποίηση, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα συγκεκριμένων μορφών της - όπως το ντους μαζί, τα σέξι εσώρουχα ή η χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών.


Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι σεξουαλικά ικανοποιημένοι άνδρες και γυναίκες ασκούν περισσότερες συμπεριφορές οικειότητας, όπως χάδια, απαλά και βαθιά φιλιά και γελούν μαζί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας, ενώ ενσωματώνουν στη σεξουαλική διαδικασία μεγαλύτερη ποικιλία, όπως το να δοκιμάζουν νέες στάσεις ή να πραγματοποιούν τις φαντασιώσεις, συχνότερα. Επίσης, ρυθμίζουν, κατά κάποιο τρόπο τη μια ρομαντική ή σεξουαλική διάθεση, ανάβοντας κεριά ή βάζοντας  μουσική και χρησιμοποιούν την επικοινωνία αποτελεσματικά, λέγοντας «σ 'αγαπώ» κατά τη διάρκεια του σεξ ή στέλνοντας ένα γραπτό μήνυμα «σεξουαλικής παρενόχλησης», νωρίτερα μέσα στην ημέρα.


Τέλος, διαπίστωσαν ότι οι σεξουαλικά ικανοποιημένοι σύντροφοι έκαναν και ελάμβαναν περισσότερο στοματικό σεξ, έφταναν πιο συχνά στην κορύφωση και έκαναν συχνότερα σεξ.


Ορισμένα από τα ευρήματα


Περίπου οι μισοί από τους ικανοποιημένους άνδρες (49 %) και γυναίκες (45 %) ανέφεραν ότι η τελευταία τους σεξουαλική επαφή διήρκεσε περισσότερο από 30 λεπτά, σε σύγκριση με το μόνο 26 % των δυσαρεστημένων ανδρών και το 19% των δυσαρεστημένων γυναικών.


Οι «ικανοποιημένοι» είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους «δυσαρεστημένους» να αναφέρουν ότι δοκίμασαν μια νέα σεξουαλική στάση, φόρεσαν σέξι εσώρουχα, έκαναν ένα ντους ή μπάνιο μαζί, μίλησαν για τις φαντασιώσεις τους ή τις πραγματοποίησαν, έκαναν ή τους έκαναν μασάζ, είχαν μια ρομαντική απόδραση, δοκίμασαν την πρωκτική διέγερση, προγραμμάτισαν ένα νυχτερινό ραντεβού για να κάνουν σεξ ή χρησιμοποίησαν ένα σεξουαλικό παιχνίδι (sex toy).



Μόνο το 59 % των ανδρών σε σύγκριση με το 42 % των γυναικών ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερο επιθυμητoί από τη σύντροφό τους τώρα από ό, τι στην αρχή. Αντίθετα, τα δύο τρίτα των ανδρών σε σύγκριση με το ήμισυ των γυναικών ανέφεραν ότι αισθάνονται την ίδια ή και περισσότερη επιθυμία για τη σύντροφό τους τώρα, σε σύγκριση με την αρχή της σχέσης.


Οι περισσότεροι άνδρες και γυναίκες δήλωσαν ότι ένιωθαν την ίδια ή περισσότερη συναισθηματική εγγύτητα, κατά τη διάρκεια του σεξ, τώρα σε σχέση με τους πρώτους έξι μήνες της σχέσης τους (69 % των ανδρών και το 72 % των γυναικών), ενώ λιγότερο από το ήμισυ των δυσαρεστημένων συμμετεχόντων αισθανόταν το ίδιο.


Σύμφωνα με την δρ Janet Lever, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, είναι ενθαρρυντική η διαπίστωση ότι περισσότερα από το ένα τρίτο των ζευγαριών διατηρούν το πάθος ζωντανό, ακόμα και μετά από μια ή δύο δεκαετίες μαζί. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη τυχαία.  «Τα ζευγάρια έκαναν μια συνειδητή προσπάθεια για να αποκρούσουν τη ρουτίνα στο του σεξ», δήλωσε η ίδια.


Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Journal of Sex Research.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Κοινοποίηση το άρθρο, είναι απαραίτητο για εμάς !!! Σας ευχαριστούμε πολύ!

by click4money

Το nikolnews.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.