Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Τουρκικό παζάρι: 3 δισεκατομμύρια για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς



Οι απειλές του Τούρκου προέδρου δεν είναι αόριστες, ούτε σπασμωδικές - Έχουν αρχή, μέση και τέλος και σίγουρα κινούνται στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου παζαριού


- Τι ελπίζει το Μαξίμου για τους «δύο» από την ευρωτουρκική συνάντηση στη Βάρνα;


Είναι προφανές ότι η Αθήνα έχει πολλά να περιμένει από την σημερινή συνάντηση στην Βάρνα πέραν του θέματος των δύο ελλήνων στρατιωτικών.


Ο Ερντογάν επιμένει στην τακτική των υψηλών τόνων, του εκφοβισμού και της ρητορικής μίσους και υπό το πρίσμα αυτό προσέρχεται σήμερα, Δευτέρα (26/03/2018) στην ευρωτουρκική Σύνοδο που πραγματοποιείται στη Βάρνα της Βουλγαρίας, με την Ελλάδα να ανησυχεί ιδιαίτερα για τη στάση που θα τηρήσουν οι γείτονες ως προς το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και την ΕΕ να εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη από τη συμπεριφορά του «Σουλτάνου».


Στο Μαξίμου είναι έτοιμοι για ένα διπλωματικό παζάρι υψηλού βαθμού δυσκολίας, καθώς όσο οι Γιούνκερ-Τουσκ θα θέτουν την κράτηση των δύο ελλήνων, αλλά και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, τόσο ο τούρκος πρόεδρος θα θέτει τα θέματα δικής του προτεραιότητας, όπως τα περίφημα κονδύλια που διαρκώς ζητεί η Τουρκία για το προσφυγικό, αλλά και εν γένει η επικαιροποίηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας για την διαχείριση των προσφυγικών ροών.


Αυτό που καίει περισσότερο τον Ερτνογάν είναι τα λεφτά!


Και όχι μόνο τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ για το προσφυγικό, για τα οποία απειλεί με κάθε ευκαιρία ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Εξού και η ομηρεία των δυο Ελλήνων αξιωματικών

. Αν και αρχικά αρκετοί συνέδεσαν την υπόθεση των Ελλήνων με τους οκτώ, είναι προφανές ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να κάνει τόσο ωμό παζάρι στο πλαίσιο των θεσμών της Ε.Ε.


Τι λεφτά θέλει ο Ερντογάν;


Επανενεργοποίηση της ενταξιακής της πορείας με ξεπάγωμα / άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Στο έγγραφο σημειώνει ότι ο Γιούνγκερ είναι δεσμευθεί στην τουρκική κυβέρνηση για προώθηση έξι διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία.


Εφαρμογή των επτά ανεκπλήρωτων προαπαιτούμενων από σύνολο 72 κριτηρίων, για να αρθούν οι διατυπώσεις έκδοσης ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για ελεύθερη διακίνηση των Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη.


Προώθηση και αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας.


Επίσπευση των διαδικασιών προς εκταμίευσης των κονδυλίων του δευτέρου πακέτου της βοήθειας ύψους 3 δις. ευρώ προς την Τουρκία για τους Σύρους πρόσφυγες με μεγαλύτερη ελαστικότητα στην εμπλοκή της Άγκυρας.


 Αν η Ε.Ε. δεσμευθεί εμπράκτως για τα παραπάνω, ο Σουλτάνος είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα κάνει πίσω και στο ζήτημα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.


Με απλά λόγια, τα αιτήματα της Άγκυρας προς την ΕΕ υποκρύπτουν ένα άτυπο απειλητικό τελεσίγραφο, το οποίο αποκρυστάλλωνεται στην εξής φράση: «Ικανοποιήστε εδώ και τώρα τις αξιώσεις μας, αλλιώς ανοίγουμε διάπλατα την προσφυγική/μεταναστευτική "κάνουλα"»!


Διαβάστε καρέ καρέ όλο το παρασκήνιο της Συνόδου στη Βάρνα


Υπ' αυτές τις συνθήκες τη Δευτέρα (26/03) ο Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί στη Βάρνα με τους Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ και τον Ντόναλντ Τουσκ. Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται μεταξύ άλλων να του θέσουν και το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Κοινοποίηση το άρθρο, είναι απαραίτητο για εμάς !!! Σας ευχαριστούμε πολύ!

by click4money

Το nikolnews.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.