Σάββατο, 11 Ιουνίου 2016

Καινοτομία made in Greece αποσπά Κοινοτική χρηματοδότηση




Καινοτομία made in Greece έχουν στο DNA τους τρία projects, τα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ των 16 συνολικά, που θα λάβουν Κοινοτική χρηματοδότηση €36 εκατ., προκειμένου να βγουν στην ελληνική και διεθνή αγορά. Μάλιστα, τα εν λόγω projects αφορούν τομείς αιχμής για την ελληνική και τη διεθνή αγορά, τη ναυτιλία και την ενέργεια. Συνεπώς, εκτιμάται ότι η υλοποίηση και η εμπορική τους διάθεση στην αγορά θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας.


Μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα 16 καινοτόμα έργα θα λάβουν €36 εκατ., με στόχο να διατεθούν οι καινοτομίες τους στην αγορά ταχύτερα. Τα έργα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, σύνθετα υλικά προηγμένης τεχνολογίας για τα πτερύγια ανεμογεννητριών, ρομπότ λέιζερ που ανιχνεύει ελαττώματα συγκόλλησης σε κύτη πλοίων, μια εξελιγμένη διάταξη επαναιμάτωσης που χρησιμοποιείται στην ανάνηψη, τεχνολογίες ωκεάνιας ενέργειας και ένα νέο ταχύτερο σύστημα ελέγχου της ευαισθησίας των βακτηρίων στα αντιβιοτικά. Στα 16 έργα συμμετέχουν 72 εταίροι από 16 χώρες.



Οι τέσσερις ελληνικές εταιρείες συμμετέχουν σε τρία έργα. Το “ShipTest” συντονίζει η Spectrum από τον Πειραιά και συμμετέχει η εταιρεία Innora από το Κορωπί. Αφορά ένα πλήρως αυτοματοποιημένο ρομπότ ελέγχου, που καθοδηγείται από λέιζερ για τον εντοπισμό ατελειών στις συγκολλήσεις στο κύτος των πλοίων.


Η διάθεση του συστήματος στην αγορά αναμένεται ότι θα αυξήσει τον κύκλο εργασιών της επόμενης πενταετίας κατά περίπου €50 εκατ. και θα δημιουργήσει 398 άμεσες και 1.185 έμμεσες θέσεις εργασίας.


Ενέργεια


Η Innora συμμετέχει ως εταίρος και στο έργο iPerm, που έχει ως στόχο την κατασκευή ενός μόνιμου, ευφυούς και ενεργειακά αποδοτικού ασύρματου δικτύου παρακολούθησης διακρατικών αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η διάθεση του συστήματος στην αγορά αναμένεται να δημιουργήσει 215 νέες άμεσες θέσεις εργασίας.


Η επίσης ελληνική Mistras συμμετέχει ως εταίρος στο έργο RiserSure, στόχος του οποίου είναι η ταχεία εκτίμηση της ακεραιότητας εύκαμπτων κατακόρυφων αγωγών που χρησιμοποιούνται σε εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου ανοικτής θαλάσσης. Το τελικό προϊόν θα μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής σε εγκαταστάσεις ανοικτής θαλάσσης και θα βελτιώσει την ασφάλεια τους.


Η χρηματοδότηση


Τα 16 έργα, που ενισχύονται με Κοινοτικά κονδύλια, εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου της πρωτοβουλίας “Επιτάχυνση της Καινοτομίας” (FTI), στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της Ε.Ε. “Ορίζοντας 2020”.


Η πρωτοβουλία FTI δρομολογήθηκε τον Ιανουάριο του 2015. Μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 15ης Μαρτίου 2016, ο τέταρτος γύρος της πρωτοβουλίας, προσέλκυσε συνολικά 263 προτάσεις έργων με 1157 συμμετέχοντες.


Έτσι, ο συνολικός αριθμός των προτάσεων που παρελήφθησαν από την έναρξη του προγράμματος ανήλθε σε 1.166, από τις οποίες 62 επιλέχτηκαν να λάβουν χρηματοδότηση πάνω από €134,7 εκατ. συνολικά. Σχεδόν το ήμισυ (46 %) των συμμετεχόντων στα έργα είναι ΜμΕ.


Η πρωτοβουλία FTI είναι ένα εξ ολοκλήρου από τη βάση μέτρο για την προώθηση των δραστηριοτήτων καινοτομίας στο στάδιο που συνδέονται στενά με την αγορά.


Υποστηρίζει ώριμες καινοτόμες ιδέες, που έχουν ήδη δοκιμαστεί. Οι υποστηριζόμενες δραστηριότητες περιλαμβάνουν συστήματα επικύρωσης σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας, δοκιμές, δοκιμαστική εφαρμογή, επικύρωση των επιχειρηματικών μοντέλων και καθορισμό προτύπων και προκανονιστική έρευνα.


Η πρωτοβουλία καλύπτει την περίοδο 2015 - 2016 πιλοτικά, στο πλαίσιο του προγράμματος “Ορίζοντας 2020”, με προϋπολογισμό €200 εκατ. Η επόμενη προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 25 Οκτωβρίου 2016.

Δείτε Επίσης

                        Euro 2016: Το πρόγραμμα των αγώνων



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Κοινοποίηση το άρθρο, είναι απαραίτητο για εμάς !!! Σας ευχαριστούμε πολύ!

by click4money

Το nikolnews.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.