Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Η νόσος της καθιστικής ζωής




Οι πιθανότητες να διαβάζετε αυτό το άρθρο καθισμένοι σε μία καρέκλα είναι τεράστιες. Σκεφτείτε πόσο κάθεστε κατά τη διάρκεια μιας... ημέρας: Το πρωί κάθεστε στο αυτοκίνητό σας για να πάτε στη δουλειά, εκεί μόλις φτάσετε κάθεστε στην καρέκλα για 8 ώρες και στη συνέχεια χαλαρώνετε στον καναπέ σας όλο το βράδυ. Προς την κατεύθυνση αυτή, η εξέλιξη της τεχνολογίας αυξάνει την καθιστική ζωή. Η εξάρτηση από τα e-mail και τις εφαρμογές του κινητού τηλέφωνου, η απευθείας κατάθεση στην τράπεζα και οι online αγορές μειώνουν τις βόλτες για τις λεγόμενες εξωτερικές δουλειές.


Το τίμημα της καθιστικής ζωής


Έρευνες δείχνουν ότι οι μεγάλες περίοδοι έλλειψης σωματικής άσκησης αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνου και παχυσαρκίας. Τον Ιανουάριο του 2010, Αυστραλοί ερευνητές ανέφεραν ότι κάθε ώρα παρακολούθησης στην τηλεόραση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, ενδεχομένως επειδή ο χρόνος είναι καθιστικός».



Η κίνηση είναι προδιαγεγραμμένη


«Οι άνθρωποι ως όντα έχουν ως χαρακτηριστικό τους το περπάτημα και την εξερεύνηση του κόσμου μέσα από τα πόδια τους» λέει ο James Levine, συγγραφέας του βιβλίου Move a Little, Lose a Lot.


«Το πιο περίεργο πράγμα στον κόσμο είναι ότι οι άνθρωποι περνούν όλη την ημέρα τους καθηλωμένοι σε μια καρέκλα. Είναι μια μορφή φυσικής παγίδευσης.» Ο Levine μας παροτρύνει να καταπολεμήσουμε την καθιστική ζωή μέσα από την εφαρμογή μικρών και έξυπνων δραστηριοτήτων.


1. Κάντε διατάσεις


Ο Levine συνιστά να αφιερώνετε 10 λεπτά κάθε μία ώρα για διατάσεις. Η φράση: «Δεν έχω λεφτά για γυμναστήριο» αποτελεί πια δικαιολογία λέει ο Levine. Ο φυσιολόγος Fabio Comana, ένας εκπαιδευτής στο Σχολείο της Άσκησης και της Διατροφής Επιστημών στο Πανεπιστήμιο στο San Diego State συμφωνεί με τη δραστηριότητα αυτή. «Κουνήσου πιο συχνά με μικρούς στόχους» λέει. «Τέντωσε ολόκληρο το σώμα σου, όλους τους μυς που είναι στριμωγμένοι. Εάν το κάνετε πέντε ή έξι φορές την ημέρα, γρήγορα θα αντιληφθείτε τη διαφορά.»


2. Είναι αρκετή η γυμναστική;


«Η άσκηση μία ώρα την ημέρα είναι ευεργετική για το σώμα σας και προτιμότερη από μία ημέρα ακινησίας. Αλλά εσείς εξακολουθείτε να κάθεστε κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας» λέει ο David Dunstan, PhD, ο οποίος ηγείται της φυσικής δραστηριότητας στο εργαστήριο του μεταβολισμού και της παχυσαρκίας στη Μελβούρνη. Μέχρις ότου γυμναστείτε πηγαίνετε μια βόλτα κατά το μεσημεριανό γεύμα, αντί να συζητάτε με τους συναδέλφους σας ή χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί του ασανσέρ.


3. Προσποιηθείτε ότι ζείτε την εποχή του ’80


Έχετε μια ερώτηση για τον συνάδελφο σας στο κάτω όροφο; Μην αποστείλετε e-mail, απλά πηγαίνετε αυτοπροσώπως και συζητήστε το ζήτημα που σας απασχολεί πρόσωπο με πρόσωπο. Μάλιστα, ορισμένες εταιρείες έχουν καθιερώσει Παρασκευές χωρίς e-mail για να σηκώνονται οι εργαζόμενοι από τις καρέκλες τους.


4. Αναδιατάξτε το γραφείο


Βοηθήστε την εταιρεία σας να ενθαρρύνει τους υπαλλήλους της να είναι σωματικά δραστήριοι χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα τοποθετήσετε διαδρόμους, λέει ο Levine. Για παράδειγμα, βγείτε από τις αίθουσες συνεδριάσεων και συζητήστε περπατώντας με τους συναδέλφους σας. Η΄ μετακινήστε τους κάδους απορριμμάτων για να προκαλέσετε τους εργαζόμενους να περπατήσουν.


5. Λίγο πριν το τέλος της εργάσιμης ημέρας


Τυπικά, οι δυνάμεις σας φθίνουν γύρω στις 5 το απόγευμα. Για τον λόγο αυτό περπατήστε 15 λεπτά, και θα εκπλαγείτε με την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητά σας κατά την ολοκλήρωση των εργασιών σας.


6. Η ζωή σας στα μεταφορικά μέσα


Αν μετακινήστε με λεωφορείο ή τρένο για τη δουλειά, επιλέξτε να είστε όρθιοι. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, μάλιστα, μπορείτε να κάνετε ασκήσεις, όπως να σφίγγετε και να χαλαρώνετε τους μύες σας. Επιπλέον, λίγο πριν φτάσετε στον προορισμό σας, επιλέξτε να κατεβείτε μία στάση νωρίτερα.


7. Συνδυασμός δραστηριοτήτων


Κάντε διάδρομο και παρακολουθήστε τηλεόραση. Δεν έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό; Μην γίνετε πατάτα του καναπέ σε καμία περίπτωση. Η έρευνα δείχνει ότι η καθιστική ζωή μπροστά στην τηλεόραση, αυξάνει την περιφέρεια της μέσης, ενώ διατρέχετε υψηλό κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Δείτε Επίσης

Φεστιβάλ Καννών 2016: Λάμψη και χλιδή στο κόκκινο χαλί! (video)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Κοινοποίηση το άρθρο, είναι απαραίτητο για εμάς !!! Σας ευχαριστούμε πολύ!

by click4money

Το nikolnews.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.