Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Δέκα πράγματα που είναι πιο βρώμικα από την τουαλέτα σας





Κάποια αντίκείμενα δεν τα φαντάζεστεΌλοι θέλουν να είναι το σπίτι τους καθαρό και τακτοποιημένο με κάποιους να είναι λιγότερο τακτικοί και κάποιους άλλους περισσότερο. Σίγουρα όμως και οι πιο «κολλημένοι» με την καθαριότητα, ίσως έχουν κάποια βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι τους -και μάλιστα πολύ βρώμικα- που δεν μπορούν να το φανταστούν.


Είναι πράγματα που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση με πολλά βακτήρια που το γυμνό μάτι δεν μπορεί να δει.


Δείτε δέκα από αυτά τα αντικείμενα που μπορεί να είναι πολύ πιο βρώμικα από την λεκάνη της τουαλέτας μας.


1. Νεροχύτης 


Ένα από τα πιο «πολυχρησιμοποιημένα» σημεία του σπιτιού. Εδώ καθαρίζονται τα πιάτα από τα νόστιμα φαγητά που φτιάχνουμε, αλλά επίσης υπάρχουν βακτηρίδια που βρίσκονται στο νεροχύτη της κουζίνας και που μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και ασθένειες. Ειδικά αν ξεπλένετε απλώς τα πιάτα και ποτήρια για να τα βάλετε στο πλυντήριο πιάτων τα βακτηρίδια κολλάνε στο νεροχύτη και αναπαράγονται διάφορες μορφές βακτηρίων όπως το e-coli και η σαλμονέλα. Φροντίζετε να καθαρίζετε καλά το νεροχύτη κάθε φορά.


2. Αλατοπίπερα

Αν έχετε καλεσμένους στο σπίτι το αλάτι και το πιπέρι είναι το πρώτο πράγμα που θα βάλετε στο τραπέζι. Ακόμη όμως και όταν είστε μόνοι σας είναι δύο πράγματα που πιάνετε σχεδόν κάθε φορά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλά από τα μικρόβια να μεταφέρονται εκεί και μάλιστα σε ένα αντικείμενο που δεν πλένετε συχνά ή κάποιοι και ποτέ.


3. Τηλεχειριστήριο


Όλοι απολαμβάνουμε ωραίες, ήσυχες νύχτες στο σπίτι βλέποντας τις αγαπημένες μας τηλεοπτικές εκπομπές ή ταινίες. Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι το ίδιο τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης που χρησιμοποιούμε για να αυξήσουμε ή να μειώσουμε την ένταση και να αλλάξουμε τα κανάλια είναι ένας... παράδεισος για τα μικρόβια. Ακόμα και αν μένετε μόνοι, όταν φτερνίζεστε ή έχετε βήχα μεταφέρετε στο χειριστήριο μικρόβια που ξαναπιάνετε αργότερα.


4. Πληκτρολόγιο υπολογιστή

Πλέον ο υπολογιστής είναι ένα μέσο που χρησιμοποιείται λίγο-πολύ σε κάθε οικογένεια είτε για ψυχαγωγία είτε για δουλειά. Το πληκτρολόγιο του υπολογιστή είναι ένα αντικείμενο που συγκεντρώνει πάρα πολλά μικρόβια, τα οποία επανέρχονται στα χέρια σας ακόμη και όταν είναι καθαρά και γι’ αυτό θα πρέπει να καθαρίζεται πολύ συχνά.


5. Μπανιέρα

Μπορεί να θεωρείτε ότι το πιο βρώμικο αντικείμενο στην τουαλέτα σας είναι η λεκάνη και να επιμένετε περισσότερο σε αυτή στην καθαριότητα, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι σε έρευνες που έγιναν σε μπανιέρες σχετικά με το πόσο καθαρές είναι βρέθηκε ακόμη και σταφυλόκοκκος. Μην θεωρείτε ότι είναι πεντακάθαρες, επειδή εκεί κάνουμε μπάνιο καθώς συγκεντρώνονται πολλά μικρόβια που θέλουν εντατική καθαριότητα.


6. Σφουγγάρια

Αυτό το αντικείμενο ίσως το έχετε ξανακούσει. Καθαρίζοντας τις διάφορες επιφάνειες, τα μικρόβια όλα συγκεντρώνονται στα σφουγγάρια. Είναι σημαντικό λοιπόν να καθαρίζετε ή να αποστειρώνετε τα σφουγγάρια σας μία φορά την εβδομάδα για να απομακρύνονται τα μικρόβια από αυτά.


7. Επιφάνεια κοπής

Πόσο συχνά κόβετε λαχανικά ή άλλα φαγητά στην επιφάνεια κοπής; Ειδικά αν κόβετε κρέατα εκεί πρέπει να δείχνετε πάρα πολύ μεγάλη προσοχή με την καθαριότητα του εν λόγω αντικειμένου καθώς συγκεντρώνονται εκεί πάρα πολλά βακτήρια από τα ωμά κρέατα που μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία σας. Είτε πλαστικές είτε ξύλινες επιφάνειες χρειάζονται μεγάλη προσοχή στην καθαριότητα.


8. Το χαλί

Γύρη, σωματίδια από τροφές, υπολείμματα από παπούτσια, όλα αυτά είναι «αποθηκευμένα» στο χαλί σας. Αυτό πρέπει να σκέφτεστε όταν περπατάτε ξυπόλυτοι σε αυτό, εάν δεν το καθαρίζετε συχνά και εντατικά. Η καλύτερη λύση για να αποφύγετε μια από αυτές τις πηγές μικροβίων είναι να μην πατάτε με τα παπούτσια σας σε αυτά.


9. Κινητό

Το κινητό μας τηλέφωνο που χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι μια μεταφερόμενη εστία μικροβίων και κάποιες φορές ακόμη πιο βρώμικο και από την τουαλέτα μας. Το ακουμπάμε σε διάφορες επιφάνειες και μετά το βάζουμε στο πρόσωπό μας. Θέλει καθημερινό καθάρισμα με ένα πανί και φυσικά πλύσιμο των χεριών μας τακτικά.


10. Οδοντόβουρτσα

Σύμφωνα με έρευνες όπως αναφέρει το therichest το πιο βρώμικο αντικείμενο στο μπάνιο μας είναι η οδοντόβουρτσα. Τα μικρά σωματίδια πάνε και κολλάνε πάνω στη βρεγμένη οδοντόβουρτσα και μετά στο στόμα μας. Η καλύτερη λύση σύμφωνα με τους ειδικούς είναι να φυλάσσεται σε ένα κλειστό χώρο, είτε στο ντουλαπάκι του μπάνιου ή και εκτός μπάνιου.


Διαβάστε  ακόμα:

Κεφίρ το ίαμα από τον Καύκασο














Διαβάστε περισσότερα

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Δημιουργήθηκαν ανθρώπινοι μίνι-εγκέφαλοι εργαστηρίου





Μπορούν να αναπαραχθούν μαζικά για τη μελέτη νευρολογικών παθήσεωνΜικροσκοπικούς εγκεφάλους, που διαθέτουν πολλούς νευρώνες και άλλα κύτταρα του κανονικού ανθρώπινου εγκεφάλου, ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε στο εργαστήριο άλλη μία ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και μία Ελληνίδα.


Οι μικροσκοπικοί εγκέφαλοι διαθέτουν επίσης μερικές -ασφαλώς ούτε κατά διάνοια όλες- από τις φυσιολογικές λειτουργίες, όπως τη δημιουργία μυελίνης που μονώνει τα νεύρα, αλλά και την αυθόρμητη εκδήλωση ηλεκτροχημικής δραστηριότητας, που μπορεί να καταγραφεί με ηλεκτρόδια και η οποία παραπέμπει στη σκέψη, αν και σε πρωτόγονη μορφή.


Ο εργαστηριακός εγκέφαλος, που μπορεί να αναπαραχθεί σε μαζική κλίμακα, προορίζεται να βοηθήσει την φαρμακολογική και άλλη έρευνα πάνω στις διάφορες νευρολογικές παθήσεις (Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, πολλαπλή σκλήρυνση, αυτισμό κ.α.), ενώ θα μειώσει και την ανάγκη να γίνονται ανάλογα τεστ σε ζώα.


Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, με επικεφαλής τον καθηγητή τοξικολογίας Τόμας Χάρτουνγκ, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) στην Ουάσιγκτον. Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχει η ελληνίδα Γεωργία Μακρή, που πήρε το διδακτορικό της από το Ινστιτούτο Παστέρ στην Αθήνα και σήμερα είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Νευρολογίας του Τζονς Χόπκινς.


Οι μίνι-εγκέφαλοι έχουν διάμετρο όσο το μάτι μιας μύγας ή ενός μολυβιού -το μέγεθος που έχει ο εγκέφαλος ενός εμβρύου δύο μηνών- και είναι οριακά ορατοί με γυμνό μάτι. Εκατοντάδες χιλιάδες αντίγραφά τους μπορούν να παραχθούν σε κάθε «φουρνιά» (καλλιέργεια). Εκτός από τις νευρολογικές παθήσεις, έχουν ήδη αρχίσει δοκιμές για την αξιοποίηση των εργαστηριακών εγκεφάλων σε περιπτώσεις ιογενών λοιμώξεων, τραυμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.


Οι επιστήμονες δήλωσαν αισιόδοξοι ότι τέτοιοι μίνι-εγκέφαλοι θα αλλάξουν δραματικά τον τρόπο που δοκιμάζονται τα νέα φάρμακα από πλευράς ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Οι μίνι-εγκέφαλοι έχουν ως «πρώτη ύλη» δερματικά ενήλικα κύτταρα, που -μετά από γενετικό επαναπρογραμματισμό- μετατρέπονται σε πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, παρόμοια με τα εμβρυικά, και τελικά εξειδικεύονται σε εγκεφαλικά κύτταρα.


Οι εν λόγω μικροσκοπικοί εγκέφαλοι είναι «μπάλες» κυττάρων, που αναπτύσσουν δομές παρόμοιες των κανονικών εγκεφάλων μέσα σε διάστημα δύο μηνών στο εργαστήριο. Θεωρούνται ανώτεροι για την μελέτη των εγκεφαλικών παθήσεων, σε σχέση με τα ευρέως χρησιμοποιούμενα πειραματόζωα όπως οι αρουραίοι και τα ποντίκια, επειδή αποτελούνται από κύτταρα ανθρώπων και όχι τρωκτικών.


Όπως ανέφερε ο Χάρτουνγκ, «το 95% των φαρμάκων, αφότου έχουν δοκιμασθεί σε ζώα, δείχνουν πολλά υποσχόμενα, αλλά στη συνέχεια αποτυγχάνουν, όταν δοκιμάζονται στους ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει μεγάλη σπατάλη χρόνου και χρημάτων».


«Δεν είμαστε αρουραίοι, όπως δεν είμαστε ούτε μπάλες κυττάρων. Όμως μπορούμε να πάρουμε καλύτερες πληροφορίες από αυτές τις κυτταρικές μπάλες, παρά από τα τρωκτικά», τόνισε.


Άλλες επιστημονικές ομάδες στις ΗΠΑ και την Αυστρία έχουν ήδη δημιουργήσει μεγαλύτερους μίνι-εγκεφάλους, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να αναπαραχθούν μαζικά σε πανομοιότυπη μορφή.


«Ο δικός μας μίνι-εγκέφαλος δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε κατ' ανάγκη ο καλύτερος. Όμως είναι ο πιο τυποποιημένος. Και όταν δοκιμάζει κανείς φάρμακα, αυτό είναι καθοριστικό», δήλωσε ο Χάρτουνγκ. «Επιπλέον, αν τέτοια μοντέλα του εγκεφάλου χρησιμοποιηθούν από κάθε εργαστήριο, τότε θα μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε σε ευρεία κλίμακα τα πειράματα στα ζώα», πρόσθεσε.


Ο αμερικανός τοξικολόγος ήδη κατέθεσε αίτηση για την κατοχύρωση της σχετικής πατέντας, ενώ αναπτύσσει και την εταιρεία Organome για την παραγωγή τους, η οποία αναμένεται να αρχίσει έως το τέλος του 2016, σε συνεργασία με την εταιρεία Atera του Λουξεμβούργου.


Διαβάστε  ακόμα:

Κεφίρ το ίαμα από τον Καύκασο





Διαβάστε περισσότερα

Καλόγριες κερδίζουν 400.000 δολάρια από εμπόριο μαριχουάνας




Δύο καλόγριες στην Καλιφόρνια καλλιεργούν μαριχουάνα και τα κέρδη τους είναι περισσότερα από 400.000 δολάρια τον χρόνο.


Η αδερφή Κέιτ και η αδερφή Ντάρσι καλλιεργούν στον κήπο του σπιτιού τους μαριχουάνα και φτιάχνουν φάρμακα από κάνναβη, τα οποία πωλούν παράνομα στο ίντερνετ. “Αυτό που κάνουμε είναι παράνομο, φοβάμαι, αγχώνομαι, αλλά πιστεύω ότι στο τέλος θα δικαιωθούμε. Όμως, δεν ξέρω πότε...”


Διαβάστε  ακόμα:

Κεφίρ το ίαμα από τον Καύκασο






Διαβάστε περισσότερα

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Κεφίρ το ίαμα από τον Καύκασο




Ο Καύκασος είναι καταγεγραμμένος στον επιστημονικό κόσμο για πολλά μοναδικά του χαρακτηριστικά μεταξύ αυτών για τους μακροβιότερους υγιείς ανθρώπους του. Έτσι μαγνήτισε και εμένα στην εξερεύνηση των μυστικών των ανθρώπων αυτών.


Δυο σημαντικές διαφορές που παρατήρησα σε σχέση με την πολυδιαφημισμένη μας «μεσογειακή δίαιτα» είναι τα γευστικά καρύδια τους τα οποία περιλαμβάνονταν στο φαγητό και τις σαλάτες τους σχεδόν καθημερινά, το ίδιο και το φρέσκο σπιτικό κεφίρ που συνόδευε τα γεύματα τους. 




Ο κόσμος στον Καύκασο γνωρίζει τα καλά αποτελέσματά του ΚΕΦΙΡ από τα παλιά χρόνια. Δεν γνωρίζω πόσο παλιά είναι η ιστορία του ΚΕΦΙΡ αλλά γνωρίζοντας καλά τους τρόπους παραγωγής του -μελετώντας τους στις περισσότερες Ρώσόφωνες χώρες- πιστεύω ότι το κεφίρ προέκυψε φυσικά από της πρώτες προσπάθειες του ανθρώπου να διατηρήσει και να επεξεργαστεί το γάλα. Υπάρχει μάλιστα η πιο κλασική συνταγή παραγωγής Κεφίρ την οποία θα δείτε λεπτομερώς παρακάτω η οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στα βουνά και τα χωριά της Ρωσίας και του Καυκάσου.

Στις χώρες αυτές από την παιδική ηλικία τους πίνουν το κεφίρ σαν νερό. Πράγματι μεταξύ άλλων το γνήσιο κεφίρ ξεδιψάσει και έχω προσέξει ότι κατα την παραμονή μου στις χώρες της άλλοτε σοβιετικής ένωσης, έπινα ελάχιστα έως καθόλου νερό και καθημερινά κεφίρ για πρωινό ή βραδινό με λίγα φρούτα η μετά το φαγητό. Χόρταινα είχα το σωστό βάρος και ενέργεια.
Να φθάνουν σε μεγάλη ηλικία άνω των 100 ετών και να ζουν την ζωής τους υγιείς και ευτυχισμένοι οι άνθρωποι του Καυκάσου, δεν είναι σπάνιο.
Ο Καύκασος είναι από τα λίγα ίσως και το μόνο μέρος του κόσμου που τόσο πολλοί άνθρωποι φθάνουν σε πολύ υψηλή ηλικία με πλήρη υγειά, παρά τις δύσκολες συνθήκες ζωής και την ελάχιστη έως ανύπαρκτη νοσοκομειακή κάλυψη όπως την γνωρίζουμε στην Ελλάδα.
Η διατροφή τους περιληπτικά έτσι όπως την μελέτησα εγώ, είχε κρέας αλλα ποτέ τηγανιτό, τρώνε πολλές σούπες, με κρέας και λαχανικά, τις οποίες μαγειρεύουν σε χαμηλή φωτιά και με πάντα φρέσκα ποιοτικά συστατικά (απερίγραπτες γεύσεις). Τα καταπληκτικά καρύδια τους συμμετείχαν σχεδόν καθημερινά στην διατροφή τους όπως και το κεφίρ σαν ποτό που συνοδεύει το φαγητό τους. Δεν καπνίζουν, δεν χρειάζονται καφέ για να ξυπνήσουν, δεν τρώνε βιομηχανοποιημένα τρόφιμα και κυρίως δεν τρώνε τρόφιμα με κρυμμένη ζάχαρη. Αγαπούν, χαίρονται και σέβονται την ζωή και την φύση.
Σύμφωνα με μια μελέτη που διάβασα του καθηγητή MELKIN οι άνθρωποι του Καυκάσου (που οριοθετείται από μια ευρύτερη περιοχή «πρώην» Ρώσικων χωρών) δεν γνωρίζουν φυματίωση, καρκίνο η στομαχικές ανωμαλίες. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες κάποιων εξ αυτών μπορούμε εύκολα να υιοθετήσουμε στην ζωή και την διατροφή μας. Το ΚΕΦΙΡ είναι ένας από αυτούς κατά την γνώμη μου και κατά την γνώμη πολλών επιστημόνων από όλο τον κόσμο που μελετά την ζωή και τις συνήθειες των ανθρώπων αυτών.
Μερικές τροφές όπως το γάλα ωφελούν περισσότερο τον ανθρώπινο οργανισμό όταν μεταβληθούν με την ζύμωση. Π.χ. κατά την διάρκεια της καλλιέργειας του γιαουρτιού, η βιολογική άξια της πρωτεΐνης αυξάνεται. Οι πρωτεΐνες στο γάλα, πιστεύεται ότι διεγείρουν την ηπατική και εντερική έκκριση. Το γαλακτοζάχαρο μεταβάλλεται σε γαλακτικό οξύ, που θεωρείται σαν αντισηπτικό χωνευτικό. Το ελάχιστο οινόπνευμα και το ανθρακικό οξύ που δημιουργούνται θεωρούνται σαν τονωτικά των νεύρων της περιοχής των εντέρων. Παρατηρήθηκε ότι παιδιά που έχουν τραφεί με ΚΕΦΊΡ κράτησαν περισσότερο άζωτο, φωσφόρο, ασβέστιο, σίδερο και υγιές πάχος από εκείνα τα παιδία που τράφηκαν απλά με γάλα.
Προϊόντα φρέσκου γάλακτος μπορούν να αυξήσουν την απορρόφηση κάποιων μεταλλικών στοιχείων. Το ασβέστιο και ο φώσφορος μπορούν να αποβούν περισσότερο βιοδιαθέσιμα. Μερικές βιταμίνες, ιδίως η Β, μπορούν να συντεθούν από τα βακτηρίδια στη γαλακτική ζύμωση, τόσο καλά, όσο και από τα βακτηρίδια που βρίσκονται στην εντερική περιοχή. Γαλακτοοξυοφιλοι είναι ικανοί να συνθέσουν μερικές βιταμίνες και μέσα στο έντερο. Η NIACIN μπορεί να παραχθεί μέσα στο σώμα μας και να προμηθεύει τον οργανισμό με αρκετή ποσότητα από πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας. Η γιαούρτη και τα αλλά προϊόντα της γαλακτικής ζύμωσης προσφέρουν ουσίες μοναδικές για την υγειά που δεν υπάρχουν στο γλυκό γάλα.
Το κεφίρ θα μπορούσε ίσως να ονομαστεί ζωντανό, πλήρες και φυσικό υγρό γιαούρτι.
Μερικά από τα παθογόνα μικρόβια, όπως τα μικρόβια της δυσεντερίας, δεν μπορούν να ζήσουν και να αναπτυχθούν σε ένα περιβάλλον οξύ, όπως το γαλακτικό οξύ.
Προφανώς και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ΕΝΩ ΤΟ ΚΕΦΙΡ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΒΡΑΣΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ, εν τούτης δεν αναφέρονται στην Ρωσία βλάβες στον οργανισμό, από την κατανάλωση γνήσιου σπιτικού Κεφίρ. Αυτός ο ισχυρός βακτηριακός πλούτος από προϊόντα ζύμωσης γάλακτος, έχει αναγνωρισθεί από τους επιστήμονες σε πολλές περιοχές του κόσμου. Αναμφίβολα αυτός ο πλούτος έχει παίξει ένα ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας. Η αφθονία των οξυβακτηριδίων των προϊόντων της γαλακτικής ζύμωσης έχει από καιρό χρησιμοποιηθεί σε σανατόρια.
Το κεφίρ συνίσταται επίσης για εγγείους αλλά και κατά τον θηλασμό (εν αντιθέσει που πολλά φάρμακα, τρόφιμα και βιταμίνες αποφεύγονται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης).
Το κεφίρ και οι παραλλαγές του όπως η Combucha (Tea Moushroum-Чайный гриб) είναι ένα από τα φυσικά προβιοτικά και αντιβιοτικά για την παραδοσιακή Ρώσικη Ιατρική.
Πολύ ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με αρκετές έρευνες και στον δυτικό κόσμο, το κεφίρ αναπτύσσει ισχυρά βακτηρίδια τα οποία σκοτώνουν επικίνδυνους οργανισμούς οι οποίοι προκαλούν ασθένειες ακόμα και τον θάνατο. Το θαυματουργό αυτό υγρό γιαούρτι καθαρίζει το αίμα και το σώμα μας.
Εδώ είναι μια λίστα από αρρώστιες που μπορείτε να θεραπεύσετε η τουλάχιστον να καταστείλετε με το κεφίρ.


1. ΝΕΥΡΩΣΕΙΣ­: συνίσταται ένα λίτρο Κεφίρ την ημέρα.


2. ΕΛΚΗ ΣΤΟΜΑΧΟΥ:­ θεραπεύονται μετά 2-3 μήνες με 1 λίτρο Κεφίρ την ημέρα.


3. ΑΣΘΜΑ ΚΑΙ ΒΡΟΓΧΙΤΙΣ:­ ένα λίτρο Κεφίρ την ημέρα.


4. ΑΝΑΙΜΙΑ η ΑΛΛΕΣ αρρώστιες του αίματος.­ 1-2 λίτρα Κεφίρ την ημέρα (μετά

τρεις μήνες φυσιολογικό αίμα).


5. ΣΚΛΗΡΩΣΕΙΣ:­ ένα λίτρο Κεφίρ την ημέρα.


6. ΠΙΕΣΗ:­ ρυθμίζεται με το κεφίρ.


7. ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ:­ ρυθμίζεται με το κεφίρ.


8. ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΚΖΕΜΑΤΑ:­ μισό έως ένα λίτρο Κεφίρ την ημέρα (ΚΑΙ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ, βάζετε επάνω κεφίρ το βράδυ, το αφήνετε έως το πρωί και τότε

το πλένετε, σε 2-3 εβδομάδες περνά).


9. ΚΑΤΑΡΡΟΥΣ, ΚΥΣΤΗΣ, ΝΕΦΡΑ, ΣΥΚΩΤΙ, ΦΛΕΓΜΟΝΙΚΟΣ: 1 λίτρο Κεφίρ την ημέρα για 2-3 μήνες, (από γάλα η κρέμα θα μπορούσε να είχατε προσβολές

αλλά το κεφίρ θεραπεύει ενώ παράγετε από γάλα και αυτό δείχνει την διαφορά του ζυμωμένου φυσικά και παραδοσιακά προϊόντος).


Το κεφίρ βοηθά στην δυσπεψία για την κανονική εντερική χλωρίδα.


Συνίσταται κεφίρ σε φλεγμονές όπως η ωτίτιδα, φαρυγγίτιδα, πνευμονία, επίσης φουσκώματα, ρέψιμο, γαστρική αχιλία, πεπτικό έλκος χολοκυστίτις, γαστρίτηδα, κολίτιδα, διάρροια, δυσεντερία, χρόνια δυσκοιλιότητα, ανωμαλίες χοληδόχου κύστης, ημικρανία, κόπωση των νεφρών, διαβητικό έλκος, δερματίτιδες, γενικότερα γαστρεντερικά συμπτώματα, για την αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας μετά από χρήση αντιβιοτικών, έρπις στόματος, στοματίτιδες κ.α.


Κεφίρ συνίσταται και στην ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ παλινδρόμηση από την οποία υποφέρουν διαρκώς και περισσότερα άτομα, αλλά θεραπεία θα δείτε μόνο αφού περιορίσετε τις ποσότητες της τροφής καθώς και παράγοντες που την προκαλούν όπως το βασικό λάθος που κάνουν όσοι υποφέρουν από την πάθηση αυτή του να τρώνε και να ξαπλώνουν. (τρώμε και περπατάμε είπε ο Ιπποκράτης).


Γενικά η αίσθηση που μας αφίνει ενα ποτίρι κεφίρ ειναι η αίσθηση της πληρότητας και για αρκετό χρόνο ηρεμεί το στομάχι μας και δεν ζητά φαγητό. Γι αυτό συνήστατε να πίνουμε το κεφίρ κατα το τέλος του γεύματος. Το Κεφίρ επίσης βοηθάει και στην αντιμετώπιση της βουλιμίας. -Ακατάσχετη όρεξη για φαγητό-. Το στομάχι θα σταματίσει να σας ζητά τροφή. Με τον έλεγχο του εγκεφάλου σας θα πρέπει να ασχοληθείτε αν συνεχίζει το πρόβλημα, στρέφοντας τις σκέψεις σας αλλού όταν το μυαλό σας λέει να φάτε τον κόσμο όλο. Μετά την κατάποση κεφίρ να είστε σίγουροι οτι το στομάχι σας είναι πλήρες και ξεκουράζεται.


Το κεφίρ συνίσταται σε παιδία, για την ενύσχηση του οργανισμού, ατόμων που αναρρώνουν και αλλά πρόσωπα με ανεπαρκή πεπτική δραστηριότητα (π.χ. ηλικιωμένους) λόγω του ότι διευκολύνει την πέψη και τα πολύτιμα συστατικά του είναι βιοδιαθέσιμα.


Το κεφίρ διεγείρει την έκκριση σάλιου, συνιστάται σαν μετεγχειρητική τροφή. Ιδιαίτερα στην Γερμανία και την Σοβιετική Ένωση συνιστάται για χρόνια δυσκοιλιότητα και άλλα πολλά προβλήματα υγείας.


ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΣΠΙΤΙΚΟ ΚΕΦΙΡ.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι παρασκευής Κεφίρ θα αναφέρω αναλυτικά τον κλασικό, πατροπαράδοτο τρόπο παραγωγής, μια και είναι και ο πιο συνηθισμένος αλλά και εύκολος για να φτιάξετε μόνοι σας απλά, φρέσκο ζωντανό, θρεπτικό και φυσικό κεφίρ.


Πρώτα από όλα πρέπει να προμυθετείτε φρέσκο γάλα άβραστο, από παραγωγό η γαλακτοπωλείο (υπάρχουν ακόμα, ανακαλύψτε τα), περίπου 1,5-2 λίτρα. Το τυποποιημένο γάλα του κουτιού δεν κάνει για την παραγωγή γνήσιου κεφίρ ο λόγος είναι γιατί έχει χάσει αρκετά από τα συστατικά του. Ενδεικτικά αναφέρω ότι σε κάποιο σεμινάριο τυροκομίας που έτυχε να παρακολουθήσω κάποτε αναφέρθηκε ότι πριν την παστερίωση για την τυποποίηση του γάλακτος παρατηρούνται περίπου 10.000 συστατικά από τα οποία μετά την παστερίωση μένει περίπου το 10%.!. Αν σας φαίνεται δύσκολο να χρησιμοποιήσετε φρέσκο άβραστο γάλα λάβετε υπ όψιν σας ότι εκατομμύρια κόσμος αυτή τη στιγμή αλλά και εδώ και χιλιάδες χρόνια κάνει αυτό που ετοιμάζεστε να κάνετε τώρα εσείς.


Όσο και αν ερεύνησα για τυχόν ασθένειες που μπορεί να προέκυψαν από την χρήση του άβραστου γάλακτος εδω και προφανώς χιλιάδες χρόνια από τοσο πολλούς ανθρώπους, δεν κατάφερα να βρω κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα. Καλό είναι παντός να γνωρίζετε τον παράγωγό και να τον ενημερώσετε ότι το γάλα που προμηθεύεστε προορίζετε για να καταναλωθεί άβραστο. Επίσης το γάλα δεν πρέπει να έχει μπει σε ψυγείο ούτε να έρθει σε εσάς με καθυστέρηση μεγαλύτερη μιας μέρας.


Για την παρασκευή του δικού σας κεφίρ βάζετε απλά το γάλα μέσα σε ένα γυάλινο καθαρό δοχείο το οποίο σκεπάζετε με το πώμα του η με κάποιο ύφασμα. Το αφήνετε σε εμφανή σημείο στην κουζίνα σας.


Καλό είναι να μην μετακινηθεί, ούτε να το βλέπει ο ήλιος.


Το φως δεν το πειράζει και χρειάζεται μόνο την συνηθισμένη θερμοκρασία δωματίου και λίγες ώρες για να ολοκληρώσει μόνο τους το έργο του.


ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.


Μην το κουνάτε, μην το μετακινείτε, μην ανοίγετε το καπάκι του.


Σε διάστημα περίπου μιας – δυο ημερών θα παρατηρήσετε ένα διαχωρισμό του γάλακτος.


Ένα κρεμώδες λιπαρό στρώμα θα αρχίσει να συγκεντρώνεται στο επάνω μέρος και στα πλάγια θα παρατηρήσετε κάποιες φουσκάλες αέρα.


Σ αυτό το στάδιο το Κεφίρ σας είναι έτοιμο για κατανάλωση ή για να το βάλετε στο ψυγείο σταματώντας την φυσική ζύμωση που το δημιούργησε.


Αν δεν διακόψετε την διαδικασία καταναλώνοντας το και θέλετε να δείτε τι θα γίνει στην συνέχεια, απλά θ αρχίσει να σχηματίζεται νερό στο κάτω μέρος του δοχείου σας. Αυτό που φτιάξατε δεν ονομάζεται πλέον κεφίρ αλλά τυρί. (αν το βράσετε και το σουρώσετε είναι μια σπιτικό τυρί).


Έτσι όταν θα δείτε τις πρώτες φουσκάλες στα πλάγια του δοχείου σας και πριν αρχίσει να συγκεντρώνεται ενα διάφανο υγρό (ορός γάλακτος) στον πάτο του βάζου σας, ανοίγετε το καπάκι και αφαιρείτε με ένα κουτάλι την κρέμα που έχει συγκεντρωθεί εκεί.


Αυτή είναι μεγάλης περιεκτικότητας ζωικών λιπαρών περίπου 20%-30% και την οποία μπορείτε να πετάξετε ή να καταναλώσετε χωριστά σαν κρέμα γάλακτος. (Το κεφίρ που θα μείνει στο βάζο σας είναι περίπου 2,5% λιπαρά).


Προσοχή όμως στο γεγονός που προανέφερα ότι η κρέμα αυτή είναι γεμάτη ζωικά λιπαρά τα οποία έχουν ενεχοποιηθεί από τους επιστήμονες για πλειάδα ασθενειών μεταξύ αυτών και καρδιοπαθειών, κακής χολυστερίνης κ.α. (Στις χώρες που προαναφέραμε την χρησιμοποιούν στην διατροφή τους την κρέμα αυτή ονομάζοντας την Σμέτανα. Προσωπικά δεν την προτιμώ και θα προχωρήσω σε περαιτέρω έρευνα για την Σμετάνα). Έτσι αφού αφαιρέσετε με ενα κουτάλι την κρέμα (Σμετάνα) που σχηματίστηκε σε περίπου 2 εκατοστά στο πάνω μέρος του βάζου σας το υπόλοιπο μετά από ένα ελαφρύ ανακάτεμα είναι φρέσκο γευστικό κεφίρ έτοιμο για κατανάλωση.


Προσοχή: Να ανακατέψετε ελαφρά ώστε να κινηθεί ολόκληρο το μίγμα και να ομογενοποιηθεί. Αυτό θα βοηθήσει να σταθεροποιηθεί ελαφρά το κεφίρ σας και να σταματίσει η ζύμωση που γινόταν πριν με ταχείς ρυθμούς. Μπορείτε αν το βάζο σας κλείνει καλά να το κλείσετε και να ταρακουνίσετε καλά το κεφίρ μέχρι να δείτε να ομογενοποιηθεί, οι φουσκάλες του αέρα που υπήρχαν πριν στα πλάγια του βάζου τώρα πρέπει να έχουν εξαφανιστεί. Αν μετά το ανακάτεμα το κεφίρ σας αφρίσει ελαφρά είναι απόλυτα φυσιολογικό.


Αν δεν καταναλώστε το κεφίρ σας άμεσα, μπορείτε να το τοποθετήσετε στο ψυγείο για κατανάλωση μέσα στις επόμενες δυο – τρεις μέρες.


Για να δείτε αν το κεφίρ σας εχει χαλάσει μετά από μέρες, ανοίξτε το βάζο και μυρίστε. Η μυρωδιά που αναδύεται από χαλασμένο κεφίρ είναι ιδιαίτερα άσχημη. Τυχόν διαφωρισμός του κεφίρ μετα απο κάποιο χρονο παραμονής στο ψυγείο δεν είναι απόδεξη οτι τοκεφίρ σας εχει χαλασει. μονο η μυρωδιά και η γεύση θα σας το δείξουν αυτό. Αν διαχωριστεί ξανά το ομογενοποιημένο κεφίρ απλά ανακατέψτε το ελαφρά πριν την κατανάλωση.


Όπως θα προσέξατε δεν σας περιέγραψα κάποια πολύπλοκη διαδικασία και εκ της απλότητας της αυτής με κάνει να πιστεύω ότι η συνταγή αυτή φτιάχνετε από τους ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια, χαρίζοντας του υγεία και ευεξία.


Πιστεύω και θα τύχει και αυτό περαιτέρω έρευνας αν το κεφίρ σε άλλες χώρες στα παραδοσιακά χωριά είναι γνωστό αλλά με άλλη ονομασία. π.χ. θα μπορούσε να είναι το δικό μας ξυνόγαλο μια και η ελαφρά υπόξινη γεύση του ταιριάζει φραστικά.


Όπως και να έχει ΤΟ ΚΕΦΙΡ είναι κάτι που αξίζει να δοκιμάστε να το φτιάξετε και γιατί όχι να το υιοθετήσετε στην διατροφή σας όπως κάνει ένα διαρκώς αυξανόμενο κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο.


Παύλος Κριαράς

Ερευνητής δημοσιογράφος

Μέλος ΙΔΟΘΕ (Ινστιτούτο Διατροφολογίας και Ορθομοριακής Θεραπευτικής)

πηγή: www.diaita-express.com

ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΕΦΙΡ

Παρακάτω παραθέτω μερικές λεπτομέρειες για το κεφίρ, ενδιαφέρουσες μόνο για κάποιους πιο ψαγμένους έως και τους επαγγελματίες τυροκόμους που θέλουν να προχωρήσουν σε αύξηση της ποικιλίας των προϊόντων τους.


Προσοχή στις απομιμήσεις του Κεφίρ

Κάποιοι μπερδεύουν το ζωντανό δραστήριο Κεφίρ με το επεξεργασμένο Αριάνι (Αριαν).

Και αυτό είναι πολύ περίεργο όταν αυτός είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με το δημοσίευμα που διάβαζα για το κεφίρ και ανέφερε ουσιαστικά το Αριανι σαν το ίδιο ωφέλιμο λόγο της αφθονίας των οξυβακτηριδίων προϊόντων της γαλακτικής ζύμωσης.


Για να ξεκαθαρίσουμε το θέμα αυτό, το Αριάνι είναι επεξεργασμένο ποτό γάλακτος ενώ το κεφίρ (όπως περιέγραψα την φυσική παρασκευή του) απόλυτα φυσιολογικό. Το Αριάνι είναι από βρασμένο γάλα (αραιωμένο γιαούρτι) και έχει αλάτι και τα δυο σκοτώνουν πολλά από τα ζωντανά συστατικά του γάλακτος και αν δείτε προσεκτικά την μέθοδο παραγωγής του αυθεντικού κεφίρ που προανέφερα στην αρχή του άρθρου και την μέθοδο παραγωγής Αριάνι θα καταλάβετε την υπεροχή του φυσικού άβραστου Κεφίρ. Το Κεφίρ συνάντησα κυρίως στην Ρωσία και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ενώ το Αριάν το βρήκα περισσότερο στην Βουλγαρία.


Μέχρι στιγμής το Κεφίρ λόγο των σημαντικών ωφέλιμων συστατικών του που είναι ορατά από την πρώτη κιόλας στιγμή, έχει εξαπλωθεί στην πρώην Σοβιετική Ένωση από την Μολδαβία έως την Γεωργία και βόρεια έως την Σιβηρία. Στην Ευρώπη το συναντάμε στην κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Γερμανία και Σκανδιναβικές χώρες.


Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι στις Ρώσικες χώρες το κεφίρ αποτελεί συχνά την πρώτη ζύμωση του γάλακτος και στην συνέχεια από αυτό φτιάχνουν διάφορα λευκά τυριά που μοιάζουν με την μυζήθρα και την δική μας φέτα τα οποία όμως δεν είναι αλμυρά. Προφανώς η ζύμωση που γίνεται με το κεφίρ να βοηθάει στο να διατηρηθούν τα λευκά τους τυριά αρκετές μέρες χωρίς την συμβολή του αλατιού σαν συντηρητικό. Αυτό κάνει και τους Ρώσους που επισκέπτονται την νότια Ευρώπη να αδυνατούν να φάνε τα λευκά τυριά μας λόγο της υψηλής ποσότητας αλατιού.

Αυτό το γεγονός για όσους γνωρίζουν περισσότερα σημαίνει πολλά για την τυροκομία που μπορεί με βάση την φυσιολογική ζύμωση του κεφίρ να φτιάξει τυριά γλυκά και με άλλες γεύσεις που θα είναι πιο αγαπητά στους βόρειους Ευρωπαίους αλλά και Ρωσόφωνους επισκέπτες μας.


Ενδεικτικά αναφέρω ότι η θέση που καταλαμβάνουν εδώ τα γάλατα στο σούπερ Μάρκετ καταλαμβάνει στις χώρες της Σοβιετικής Ένωσης το Κεφίρ και το γάλα αντίστοιχα εκεί έχει την θέση που έχει εδώ το κεφίρ…


Επίσης είναι ενδιαφέρον ότι ενώ όλη σχεδόν η Ευρώπη είναι γαλακτοπαραγωγική οι χώρες από την Ρουμανία και κάτω δεν γνωρίζουν το κεφίρ ούτε καν το έχουν ακούσει πόσο μάλλον δεν το έχουν δοκιμάσει. (ούτε καν στα μεγαλύτερα Σούπερ Μάρκετ δεν το βρήκα).

Όσο περισσότερο θα ανακαλύπτουν οι επιστήμονες την ευεργετική του δράση τόσο θα εξαπλώνεται και στις χώρες στις οποίες τώρα το κεφίρ είναι άγνωστο.


Τα τελευταία χρόνια το κεφίρ κάνει την κάθοδο του στην Ελλάδα, σε αδικαιολόγητα ακριβή τιμή –αφού πρόκειται για μια φυσική ζύμωση του γάλακτος χωρίς απώλειες και χωρίς σπατάλη ρεύματος η οτιδήποτε άλλο όπως περιέγραψα αναλυτικά παραπάνω-. Δυστυχώς οι περισσότεροι που γράφουν για το κεφίρ -επειδή προφανώς αντιγράφει ο ένας από τον άλλο-, έχουν μπερδευτεί και περιγράφουν το βιομηχανικό κεφίρ που φτιάχνεται με μύκητες και το οποίο είναι πιο δύσκολο στην παραγωγή του στην οικιακή χρήση λόγο του ότι κάνεις αγώνα δρόμου για να διατηρείς τον μύκητα ζωντανό, δεν μπορείς να παράγεις τις ποσότητες που θέλεις π.χ. έχεις μια γιορτή και χρειάζεσαι μεγάλη ποσότητα για όλους, αλλά και η όλη διαδικασία με τον μύκητα είναι αρκετά πολύπλοκη όταν το παράγεις με τον μύκητα.


Όμως για όποιους τυχόν ενδιαφέρονται περιγράφω πως γίνεται κεφίρ με μύκητα (ασφαλώς στην πράξη δεν πρόκειται για το ίδιο κεφίρ αφού στην περίπτωση παραγωγής του με τους κόκκους (μύκητα) δεν αφαιρούνται τα ζωικά λιπαρά).


Έτσι επιφυλάσσομαι να συμπληρώσω το άρθρο με αναλύσεις συστατικών τόσο στην περίπτωση του γνήσιου φυσικού κεφίρ που αναφέρω παραπάνω όσο και του παραγόμενου με τους κόκκους που θα περιγράψω παρακάτω το κοκκώδες σπογγώδες ανοιχτόχρωμο μανιτάρι.

.

Αρχικά αναφέρω ότι υπάρχουν διάφοροι μύκητες για την παραγωγή Κεφίρ.

Περιγράφω τον πιο διαδεδομένο στην Ευρώπη και την Ρωσία.


Βάλτε 2-3 κουταλιές της σούπας από τους κόκκους του κεφίρ (σπογγώδες μύκητας του οποίου την αρχική δημιουργία αγνοώ προς στιγμήν) σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο. Προσθέστε περίπου 0,5 λίτρο γάλα, και κλείστε το καπάκι.

Αν έχετε λιγότερους κόκκους βάλτε αναλογικά λιγότερο γάλα. Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου περίπου 24 ώρες. Αν το θέλετε πιο δραστήριο και όξινο αφήστε το λίγο περισσότερο από 24 ώρες. Το γάλα θα ζυμωθεί με την συνεργασία του μύκητα και θ αλλάξει η γεύση του η οποία θα γίνει πιο όξινη, επίσης η υφή του γάλακτος αλλάζει ελαφρά και γίνεται λίγο πιο παχύρρευστο. Πλέον λέγεται Κεφίρ. Το δικό σας σπιτικό Κεφίρ.

Σημειώστε ότι η διαδικασία της ζύμωσης και παραγωγής κεφίρ χρειάζεται από 12 έως 48 ώρες και εξαρτάται από την θερμοκρασία του χώρου όσο και από την ποσότητα των κόκκων του μύκητα κεφίρ που θα προσθέσουμε στο γάλα.

Στην περίπτωση αυτή της παραγωγής με τον μύκητα, μπορούμε να κάνουμε κεφίρ με οτιδήποτε τύπο γάλακτος π.χ. ακόμα και με ληγμένα παστεριωμένα γάλατα, όσο και με βρασμένο γάλα. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρώ τον διαδεδομένο μύκητα του κεφίρ ότι έχει έρθει από εργαστηριακή εξέλιξη και όχι από κάποια τυχαία παραδοσιακή φυσική συνταγή (η πληροφορία ακόμα αναζητείται, αλλα αυτό που σας γράφω με βεβαιότητα είναι ότι στις Ρώσικες χώρες ο μύκητας δεν έρχεται από τα χωριά αλλά από τις μεγαλουπόλεις προς τα χωριά). Όσο και αν έχω ψάξει μέχρι στιγμή δεν έχω στοιχεία για την προέλευση του μύκητα κόκκων κεφίρ και το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι μεταφέρετε πλέον από το ένα στο άλλο λόγο της ταχύτατης αναπαραγωγής του. Πιστεύω όμως ότι και για την ίδια του την αναπαραγωγή και ανάπτυξη αφαιρεί συστατικά από το γάλα-κεφίρ για την δική του ανάπτυξη, ενώ αφήνει πίσω τα ζωικά λιπαρά, αλλά θα επανέλθω σ αυτό όταν θα έχω τις αναλύσεις του κεφίρ που προέκυψε με την φυσική ζύμωση του γάλακτος την οποία προανέφερα καθώς και την ζύμωση με τον μύκητα κεφίρ.

Να ξέρετε όμως με σιγουριά ότι τα ευεργετικά παραδείγματα που είναι παγκόσμια γνωστά και ξεκινούν από την Ρωσία και τις γύρω χώρες έχουν γίνει περισσότερο από την φυσική παραγωγή κεφίρ που προανέφερα παρά από την δυσκολότερη και ΤΕΧΝΙΤΗ αυτή του μύκητα κεφίρ.


Περάστε τώρα το κεφίρ σας από πλαστικό σουρωτήρι η υφασμάτινο τούλι ώστε να περάσει το υγρό κεφίρ και να συγκρατήσετε τον μύκητα κεφίρ ο οποίος ωστόσο έχει ήδη ελαφρά πολλαπλασιαστεί.

Στις βόρειες χώρες από τις οποίες έρχεται και αυτός ο τύπος παραγωγής κεφίρ, παρόλο του χαμηλού οικονομικού επιπέδου υπάρχει διαδεδομένη η συνήθεια ότι τον αναπαραγόμενο μύκητα πρέπει να δώσεις σε κάποιον άλλο ΔΩΡΕΑΝ και όχι να προσπαθήσεις να τον πουλήσεις. Μπορείς να πουλήσεις το παραγόμενο κεφίρ όχι όμως και τον μύκητα κεφίρ. (Στο θέμα του χαμηλού οικονομικού επιπέδου επιτρέψτε μου να σχολιάσω ότι δεν τους θεωρώ φτωχούς απλά δεν τους έχει διαβρώσει το υλιστικό σύστημα τόσο πολύ όσο ίσως εμάς).

Διευκρινίζω επίσης ότι ο λόγος που χρησιμοποιούμε γυαλί, ύφασμα η πλαστικό σε όλη την παραγωγή του κεφίρ είναι γιατί το κεφίρ είναι δραστικό, όξινο και αντιδρά χημικά με το μέταλλο αλλοιώνοντας τόσο το μέταλλο όσο και το κεφίρ.


Αυτό που θα περάσει είναι το πόσιμο κεφίρ, ότι μείνει είναι οι δραστικοί κεφιρόκοκκοι τους οποίους θα χρησιμοποιείτε συνεχεία για να καλλιεργήσετε και άλλες φορές. Ξεβγάλετε το καλά το βάζο, ξεβγάλετε καλά τους κόκκους όπως είναι μέσα στο πλαστικό σουρωτήρι με μπόλικο κρύο νερό, αφού στραγγίσει καλά επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία παρασκευής από την αρχή.

Αν τώρα μετά από μερικές φορές που θα φτιάξετε το κεφίρ σας ο μύκητας έχει πολλαπλασιαστεί πολύ μπορείτε να χρησιμοποιείτε διαρκώς και μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος αλλά και να δίνετε σε άλλους τους πλεονάζοντες κόκκους κεφίρ.


Επειδή η διαδικασία αυτή παραγωγής κεφίρ είναι ιδιαίτερα κουραστική και δεν μπορείτε εύκολα να την παρακολουθείτε μπορείτε να βάλετε το βάζο με το κεφίρ και τον μύκητα κεφίρ στο ψυγείο στην θέση συντήρηση. Το έχω αφήσει μέχρι και πάνω από μήνα και παρέμεινε δραστήριος ο μύκητας όταν αποφάσισα να τον χρησιμοποιήσω ξανά ειχε πολαπλασιαστεί αρκετά αλλά έβρισκε ακόμα ποσότητα γάλακτος για να τρέφεται. Προφανώς πρόβλημα θα προκύψει απο την αποθύκευση του στο ψυγείο στην περίπτωση που σταματίσει να βρίσκει αρκετή ποσότητα γάλακτος για να τραφεί. Ετσι αν τον αφήσετε επι μακρόν καλό είναι να ελέγχετε και να συμπληρώνετε με γάλα το δοχείο σας, αλλά και να αφαιρείτε με ένα κουτάλι λίγο μύκητα κεφίρ κάθε μερικές μέρες η κάθε μήνα, ώστε να επιβραδύνετε την αναπαραγωγή του.


Οι διάφοροι διαδεδομένοι τύπου κεφίρ είναι:

Κεφίρ από γάλα αγελάδας

Κεφίρ από γάλα κατσίκας

Κεφίρ από γάλα προβάτου

Κεφίρ από γάλα γαϊδάρας

Κεφίρ από γάλα βουβάλου

Κεφίρ από γάλα σόγιας


Εκτός από τους διάφορους τύπους ζωικού γάλακτος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε κεφίρ με κεφιρόκοκους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαν πρώτη ύλη στο κεφίρ σας ακόμα και φυτικά γάλατα π.χ. γάλα σόγιας κ.α.) υπάρχουν πολλά άλλα υγρά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξουμε κεφίρ. Η τουλάχιστον για να δραστηριοποιηθούν και να πολλαπλασιαστούν μέσα σ αυτό οι κόκκοι κεφίρ. (Μια και θα ήταν καλό να κρατήσουμε την ονομασία κεφίρ μόνο για την παραγωγή με πρώτη ύλη το γάλα).


Και εδώ σταματά το λευκό κεφίρ και πάμε να δούμε πως φτιάχνουμε ακόμα πιο προχωρημένους τύπους κεφίρ, που θα μας δώσουν οι κόκκοι κεφίρ ένα προβιοτικό ποτό χωρίς καθόλου γάλα.


Θεωρητικά πολλά υγρά που έχουν ζάχαρα μπορούν να παρέχουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη και την δραστηριοποίηση των κόκκων κεφίρ. Εναλλακτικά αν δεν βρει τα ζάχαρα που χρειάζεται για να λειτουργήσει ο μύκητας θα πρέπει να προσθέσουμε εμείς κάποιο γλυκαντικό, όπως θα δούμε παρακάτω στην παραγωγή κεφίρ τσάι με μαύρη ζάχαρη.


Τα τελευταία χρόνια είναι επίσης διαδεδομένο πολύ το κεφίρ τσάι (κεφίρ από νερό) και το κεφίρ μπύρα (κεφίρ από μαγιά μπύρας).


Πώς φτιάχνω κεφίρ τσάι (κεφίρ από νερό)

Στην μέθοδο αυτή με τους κόκκους κεφίρ είναι ενδιαφέρον ότι κεφίρ μπορούμε να φτιάξουμε ακόμα και με νερό.

π.χ. αν στους κόκκους του κεφίρ προσθέσουμε μια κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη και τους κεφιρόκοκους καθώς και καθαρό χωρίς χλώριο νερό (προτιμάτε ελαφρύ νερό όσο πιο κοντά στο βρόχινο αλλά όχι απιονισμένο) αν βάλετε εμφιαλωμένο κοιτάξτε την ένδειξη Μικροζίμενς μς (που δείχνουν την ελαφρότητα του νερού) να είναι κάτω από 300μς.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μεξικάνικους γλυκαντικούς κύβους (μεξικάνικη ζάχαρη) mexican piloncillo or panocha και πολλά άλλα γλυκαντικά που μπορείτε να σκεφτείτε.

Το χρώμα του κεφίρ προβιοτικού σας αυτή την φορά δεν θα είναι λευκό αλλά θα πάρει το χρώμα του γλυκαντικού μέσου που χρησιμοποιήσατε.


Πως φτιάχνω κεφίρ μπύρα (ελαφριά χωρίς αλκοόλ μπύρα με κόκκους κεφίρ)

Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι με τους κόκκους κεφίρ και την μαγιά μπύρας στις Ρώσικες χώρες φτιάχνουν και ένα υποπροϊόν μπύρας με ελάχιστο λίγο αλκοόλ και πολύ γευστικό που μοιάζει με Κβάς (Kvas). Το Κβας

(Στην Ελλάδα μαγιά μπύρας μπορείτε να βρείτε σε μεγάλες συσκευασίες με χαμηλό κόστος σε καταστήματα υγιεινής διατροφής, την οποία εκτός από το κεφίρ μπύρας που μπορείτε να φτιάξετε μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε στα φαγητά σας).


Παύλος Κριαράς

Ερευνητής δημοσιογράφος

Μέλος ΙΔΟΘΕ (Ινστιτούτο Διατροφολογίας και Ορθομοριακής Θεραπευτικής)

πηγή: www.diaita-express.com


Δείτε  ακόμα:

Νεκροί 150.000 πιγκουίνοι εξαιτίας ενός τεράστιου παγόβουνου (video) 



Διαβάστε περισσότερα

Και έπλασε ο Θεός…την απίστευτη Πάολα!!!




Δείτε το άρθρο με δική σας ευθύνη!!!… υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάθετε κάτι βλέποντας αυτήν την γυναικάρα.


Θαυμάστε την Πολωνέζα Θεά Paula Tumala



                                                             Απολαύστε  την  ΕΔΩ



Διαβάστε περισσότερα

Πως γιορτάζουν οι ερωτευμένοι όλου του κόσμου




Πηγή: REUTERS/Janine Costa

14 Φεβρουαρίου, ημέρα των ερωτευμένων όλου του κόσμου.

Ο Άγιος Βαλεντίνος είναι ο προστάτης των ερωτευμένων αλλά και των ανθοπωλείων, των καταστημάτων με είδη δώρων, των ξενοδοχείων ημιδιαμονής, των κοσμηματοπωλείων και ένα σωρό επαγγελματικών κλάδων που συνδέονται με τον έρωτα.Οι εικόνες από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, από τη Ρωσία, την Αυστρία μέχρι το Πακιστάν και την εμπόλεμη Συρία δείχνουν ότι ο έρωτας εθνικότητα και οικονομική κατάσταση δεν κοιτά.

Δέκα μέρη στη Γη για να γιορτάσεις τον Άγιο Βαλεντίνο










Δείτε  ακόμα:

Μια βόλτα στο «Σπήλαιο των Ελεφάντων» στην Κρήτη





Διαβάστε περισσότερα

Θέλεις να τη βγάλεις φτηνά; Αυτά είναι τα δωράκια του Αγίου Βαλεντίνου που θα την τρελάνουν...




Θέλεις να περάσετε τέλεια την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου χωρίς όμως αυτό να σου κοστίσει μια περιουσία; Επειδή ζούμε σε δύσκολες εποχές, αυτά είναι τα δωράκια που θα την τρελάνουν και δεν κοστίζουν πολλά...


-Κούπες, κάρτες, καρδούλες και μπιχλιμπίδια:


Ακριβώς επειδή αυτά είναι μικροπράγματα αλλά κρύβουν έναν ρομαντισμό, της αρέσουν. Κούπες με καρδούλες, μπαλόνια-καρδούλες, κορνίζες με φωτογραφίες σας και ό.τι άλλο τέτοιο φανταστείς...


-Λουλούδια:


Υπάρχει γυναίκα που να μην συγκινηθεί με λουλούδια; Αρκεί και ένα κόκκινο τριαντάφυλλο ή μια ανθοδέσμη που θα φτιάξεις από τον κήπο σας (Αρκεί να μην τον μαδήσεις τελείως και μετά έχεις γκρίνια)


-Σοκολάτα:


Απλά θέλεις να τη γλυκάνεις! Η σοκολάτα φτιάχνει τη διάθεσης, ανεβάζει τη λίμπιντο και αρέσει στις περισσότερες γυναίκες -Αρκουδάκι:


Μην πάρεις τον αρκούδο που θα πιάσει όλο το σαλόνι αλλά ένα ή δυο μικρά. Να είναι ζευγάρι και να συμβολίζουν εσάς... Τι πιο ρομαντικό!


Διαβάστε  ακόμα:

Άγιος Βαλεντίνος: Μην είστε γκρινιάρηδες, η μέρα απαιτεί σεξ και αγκαλιές






Διαβάστε περισσότερα

Το σοκάκι του φιλιού φέρνει... την ευτυχία!





Το «El Callejon del Beso» αποτελεί από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τον εορτασμό της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου.

Η μαγευτική μεξικανική πόλη της Guanajuato, μοιάζει σαν να είναι βγαλμένη από παραμύθι.


Ζευγάρια ταξιδεύουν στην γραφική πόλη για μια ρομαντική διαμονή με επίκεντρο το «σοκάκι του φιλιού».  Μια τραγική ιστορία όμως κρύβεται πίσω από το σοκάκι του φιλιού, του Carlos και της Ana.

Η Ana προερχόταν από μια εύπορη οικογένεια Ισπανών που ζούσαν στο σπίτι στο σοκάκι. Ο Carlos ήταν ένας φτωχός μεταλλωρύχος που εργαζόταν στα μεταλλεία της περιοχής. Ένα βράδυ, ο πατέρας της Ana «τσάκωσε» το ζευγάρι την ώρα που αντάλλασσε ένα φιλί, στο σοκάκι ανάμεσα στα δυο αντικρυστά μπαλκόνια. Ο άντρας, νευριασμένος προειδοποίησε την κόρη του ότι αν γινόταν το ίδιο πράγμα και το επόμενο βράδυ, τότε θα τη σκότωνε.

Το επόμενο βράδυ, το ζευγάρι αγνόησε την αυστηρή προειδοποίηση και φιλήθηκε ξανά, γεγονός που έγινε αντιληπτό από τον πατέρα ο οποίος δε δίστασε να μαχαιρώσει την ίδια του την κόρη.




Σε μερικές εκδοχές της ιστορίας, ο Carlos υπερασπίζεται την αγαπημένη του, πηδώντας μπροστά από εκείνη για να την προστατέψει όχι όμως με καλή κατάληξη.

Στις μέρες μας, τα ζευγάρια περνούν μέσα από το σοκάκι για να «κλέψουν» ένα φιλί, σαν εκείνο της Ana και του Carlos όπου το πνεύμα του ερωτευμένου μεταλλωρύχου θα τους προστατεύει.

Αν δεν φιληθούν, τότε θα καταραστούν να ζήσουν με κακή τύχη για 7 χρόνια. Αν όμως φιληθούν, τότε θα λάβουν 15 χρόνια καλοτυχίας, λένε οι γνώστες της ιστορίας.


Διαβάστε  ακόμα:

Άγιος Βαλεντίνος: Μην είστε γκρινιάρηδες, η μέρα απαιτεί σεξ και αγκαλιές 





Διαβάστε περισσότερα

Νεκροί 150.000 πιγκουίνοι εξαιτίας ενός τεράστιου παγόβουνου (video)



Πάνω από 150.000 πιγκουίνοι πέθαναν όταν ένα τεραστίων διαστάσεων παγόβουνο  τους «μπλόκαρε» την πρόσβαση σε φαγητό.


Οι πιγκουίνοι του Cape Denison εγκλωβίστηκαν από το τεράστιο παγόβουνο, όταν μετακινήθηκε στον κόλπο όπου βρίσκεται η αποικία και τους απέκλεισε την πρόσβαση στη θάλασσα. 

 

Σημειώνεται ότι το παγόβουνο είναι μεγέθους ανάλογο της Ρώμης.

 

Περίπου 150.000 έχουν πεθάνει, ενώ όσοι γλύτωσαν από τον θάνατο –γύρω στους 10.000- θα πρέπει διανύσουν 120 χλμ για να βρουν φαγητό.




Το παγόβουνο είχε εμφανιστεί το 2010 και μέχρι το 2011 οι περισσότεροι πιγκουίνοι της αποικίας είχαν αφανιστεί.

 

Οι πιγκουίνοι έπρεπε να διανύσουν περισσότερα από 60 χλμ για να προσεγγίσουν τη θάλασσα και να βρούνε τροφή με αποτέλεσμα από τα 160.000 που βρίσκονταν στην αποικία να έχουν επιβιώσει μόλις 10.000. 

 

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μέσα στα επόμενα 20 χρόνια η αποικία θα εξαφανιστεί εντελώς.




Διαβάστε  ακόμα:

Φόρτιση φορητών συσκευών μέσω περπατήματος


πηγη


Διαβάστε περισσότερα

Μια βόλτα στο «Σπήλαιο των Ελεφάντων» στην Κρήτη




Ένα όμορφο υποθαλάσσιο σπήλαιο της ΕλλάδαςΠρόκειται για ένα εκπληκτικής ομορφιάς σπήλαιο στην Ελλάδα το οποίο βρίσκεται στην Κρήτη και αποτελεί μάλιστα πρόσφατη ανακάλυψη.


Το σπήλαιο των Ελεφάντων όπως λέγεται βρίσκεται στην περιοχή Δρέπανο του Ακρωτηρίου στο νομό Χανίων και έξω από τον κόλπο της Σούδας.


Πήρε το όνομά του από τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν εκεί και συγκεκριμένα τα οστά ελεφάντων.


Το σπάνιας ομορφιάς σπήλαιο ανακαλύφθηκε, σύμφωνα με το cretanbeaches μόλις το 1999 από έναν κάτοικο της περιοχής κατά τη διάρκεια υποβρύχιου ψαρέματος και η πρώτη αποστολή εξερεύνησης του σπηλαίου έγινε σύντομα και συγκεκριμένα στις 31 Μαρτίου 2000.


Το μήκος του σπηλαίου είναι 160 μέτρα ενώ η είσοδός του βρίσκεται περίπου 10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στoν πυθμένα του είναι πλήρως καλυμμένο με νερό, αλλού πιο ρηχά και αλλού πιο βαθιά φτάνοντας ακόμη και τα τέσσερα μέτρα.


Στο σπήλαιο υπάρχουν σταλακτίτες και σταλαγμίτες με κοκκινωπό χρώμα πράγμα το οποίο οφείλεται στην περιεκτικότητα αλουμινίου και σιδήρου. Κατά την εξερεύνηση βρέθηκαν παλαιοντολογικά ευρήματα, και εκτός από οστά ελεφάντων  η μελέτη έδειξε και μικρό ποσοστό οστών από ελάφια. Τα οστά μάλιστα των ελεφάντων βρέθηκαν σε χαμηλότερα στρώματα από τα οστά των ελαφιών και άλλων μικρότερων θηλαστικών των οποίων τα οστά ανακαλύφθηκαν κατά τις έρευνες.


Σύμφωνα δε με το cretanbeaches από τις μετρήσεις που έγιναν στα ευρεθέντα τμήματα του σκελετού των ελεφάντων, υποστηρίχθηκε ότι πρόκειται για νέο είδος, το οποίο ονομάστηκε elephas chaniensis.


Όπως θα δείτε και στο βίντεο οι εικόνες από το σπήλαιο είναι μοναδικές και δείχνουν για ακόμη μια φορά το μεγαλείο της φύσης και τα κρυμμένα μυστικά της Ελλάδας. Στο σπήλαιο πραγματοποιούνται καταδύσεις μέσω καταδυτικών κέντρων και η εμπειρία μένει αξέχαστη. Όταν μπαίνει κανείς στο σπήλαιο υπάρχει ένα τούνελ περίπου 40 μέτρων και στη συνέχεια το υπόλοιπο τμήμα έχει μήκος 125 μέτρα και μέσο πλάτος τα 25 μέτρα το οποίο αποτελεί και την κύρια αίθουσα του σπηλαίου, η οποία έχει εν μέρει κατακλυστεί από ύδατα.


Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο από το εντυπωσιακό σπήλαιο...

splimmn1

splimmn2

splimmn3

splimmn4




Πηγή φωτογραφιών: cretanbeaches.com

πηγη

Διαβάστε περισσότερα
Αν σας άρεσε το άρθρο μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Κοινοποίηση το άρθρο, είναι απαραίτητο για εμάς !!! Σας ευχαριστούμε πολύ!

by click4money

Το nikolnews.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.