Περίπου 1 στους 4 θανάτους στη Μεγάλη Βρετανία και τις Η.Π.Α. προκαλούνται από καρδιοπάθειες, ενώ το 16% των θανάτων που οφείλονται σε καρδιοπάθειες συνδέονται με την ελλιπή κατανάλωση φρούτων.
Νέα επιστημονική μελέτη επιβεβαιώνει το σημαντικό ρόλο των φρούτων για την υγεία και την πρόληψη πολλών ασθενειών.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση μιας χούφτας μούρων την ημέρα μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Η δύναμη των μούρων οφείλεται στις ανθοκυανίνες, τα αντιοξειδωτικά που τους δίνουν το κόκκινο, μπλε ή μοβ χρώμα.
Οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στη μείωση της σκλήρυνσης των αρτηριών, της αρτηριακής πίεσης και του δείκτη φλεγμονής στον οργανισμό, παράγοντες που σχετίζονται με τις καρδιοπάθειες.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης ανθοκυανινών και των καρδιοπαθειών.
Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, μία με δύο μερίδες κάποιου είδους μούρων την ημέρα, π.χ. μύρτιλα, βατόμουρα, σμέουρα, φράουλες κ.ά. προσφέρουν αρκετές ανθοκυανίνες ώστε να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι η δράση των ανθοκυανινών είναι ισχυρότερη στους νέους ενήλικες απ’ ό,τι στους μεγαλύτερους.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά αλλάζουν τα επίπεδα των βακτηριδίων στο έντερο, κάτι που επιδρά ευεργετικά στις αρτηρίες, στη μείωση της πίεσης αλλά και στις φλεγμονές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου