Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Ύφεση 9,7% για την Ελλάδα στις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν - Στο 196,4% το χρέος






Τη βύθιση της Ελληνικής οικονομίας σε ύφεση 9,7% φέτος έναντι 7,7% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη προβλέπει η Κομισιόν στις εαρινές της εκτιμήσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει την μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη για την Ελλάδα (ακόμα και από την Ισπανία ή την Ιταλία) .


Για το 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι στην Ελλάδα θα υπάρχει ισχυρή ανάκαμψη με άνοδο του ΑΕΠ κατά 7,9%, έναντι 6,3% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη. Ο λόγος για έναν ρυθμό ο οποίος θα είναι επίσης ο ταχύτερος σε  επίπεδο ΕΕ.


Η επίδοση αυτή συνδέεται -όπως εξηγεί- με τη δομή της ελληνικής οικονομίας και την έμφαση που δίδεται στον τουρισμό και στη μικρή δομή επιχειρήσεων, ενώ δεν αποκλείει να υπάρξει και δυσμενέστερο, σενάριο καταγράφοντας και πρόβλεψη για πτώση 30% στις επενδύσεις αλλά με ανάκαμψή τους κατά 33% το 2021.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης “βλέπει” στην Ελλάδα ισχυρές πιέσεις αποπληθωρισμού, με μείωση του εναρμονισμένου δείκτη κατά 0,6% (είναι η μεγαλύτερη πτώση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο) και αύξηση των τιμών κατά 0,5% το 2021.


Εκτιμά ότι η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 19,9%, στα υψηλότερα επίπεδα πανευρωπαϊκά υπολογίζοντας παρά τα μέτρα σε ένα κύμα 160.000 ανέργων (έναντι 9,6% μέσου όρου ανεργίας στην ΕΕ). Εκτιμά ότι θα υποχωρήσει στο 16,8% το 2021 σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά της Ισπανίας, αλλά και πάλι αρκετά υψηλά. Επιπλέον, προβλέπει μείωση της απασχόλησης κατά 3,7% φέτος με άνοδό της κατά 3,8% το 2021.


Στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών καταγράφει θετικό πρόσημο ίσο με το 0,1% του ΑΕΠ και λόγω της μείωσης των εισαγωγών με αύξηση του στο -1,2% το 2021.


 


Το πλεόνασμα


Σε δημοσιονομικό επίπεδο, το ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης μαζί με τόκους από πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ το 2019 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε έλλειμμα 5,6% φέτος και 2,9% το 2021. Και πάλι αυτές οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι καλύτερες από τον μέσο όρο της ευρωζώνης στον οποίο καταγράφεται έλλειμμα 8,5% φέτος και 3,5% του ΑΕΠ το 2021 με το έλλειμμα στον ιταλικό προϋπολογισμό φέτος να φτάνει στο 11,1% του ΑΕΠ.



Το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους Eurostast υπολογίζεται από το 4,4% του ΑΕΠ το 2019 στο -3,4% φέτος και στο 0,6% το 2021.


Η Ελλάδα εκτιμάται ότι είναι η δεύτερη πιο ευάλωτη χώρα της ΕΕ μετά τη Μάλτα σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο κλαδικό σοκ ζήτησης όταν κατά μέσο όρο η πτώση είναι  5 και 2/3%. Κλιμακώνεται από το -5% στη Φιλανδία έως το -8% στη Μάλτα και στην Ελλάδα.


Στο ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα αναφέρεται ότι  η οικονομία της χώρας αναμένεται να πληγεί σοβαρά από την πανδημία COVID-19 και τα αναγκαστικά μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσής της.  Ο αντίκτυπος της κρίσης αναμένεται να είναι μεγάλος λόγω της σημασίας του τομέα του τουρισμού και της υψηλής αναλογίας πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.


Κάνει λόγο για “ταχεία πολιτική απάντηση” η οποία όμως δεν κατάφερε να ανασχέσει την “ισχυρή συρρίκνωση της παραγωγής” που αναμένεται να επηρεάσει την απασχόληση.


Επισημαίνει πως η ελληνική οικονομία αναπτυσσόταν πριν από την πανδημία. Αλλά η άνοδος του ΑΕΠ σταμάτησε ξαφνικά με την εξάπλωση του ιού.


Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων, δήλωσε: «Κατά το παρόν στάδιο, δεν μπορούμε παρά να χαρτογραφήσουμε προσωρινά την κλίμακα και τη σοβαρότητα των κλυδωνισμών που προκαλεί ο κορονοϊός στις οικονομίες μας. Ενώ οι άμεσες επιπτώσεις θα είναι πολύ σοβαρότερες για την παγκόσμια οικονομία από ό, τι αυτές της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το βάθος του αντικτύπου θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας, την ικανότητά μας να επανεκκινήσουμε με ασφάλεια την οικονομική δραστηριότητα και να ανακάμψουμε στη συνέχεια. Πρόκειται για έναν συμμετρικό κλυδωνισμό: όλες οι χώρες της ΕΕ επηρεάζονται και σε όλες αναμένεται να σημειωθεί ύφεση κατά το τρέχον έτος. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν ήδη συμφωνήσει επί εκτάκτων μέτρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων. Η συλλογική μας ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από τη συνεχή σθεναρή και συντονισμένη αντίδραση σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο. Μαζί είμαστε ισχυρότεροι.»


Ο Πάολο Τζεντιλόνι, Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, δήλωσε: «Η Ευρώπη βιώνει έναν οικονομικό κλυδωνισμό δίχως προηγούμενο από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. Τόσο το βάθος της ύφεσης όσο και η ισχύς της ανάκαμψης θα είναι άνισα, καθώς θα εξαρτώνται από την ταχύτητα με την οποία μπορούν να αρθούν οι περιορισμοί, από το πόσο σημαντικές είναι υπηρεσίες όπως ο τουρισμός σε κάθε οικονομία και από τους οικονομικούς πόρους κάθε χώρας. Η απόκλιση αυτή συνιστά απειλή για την ενιαία αγορά και τη ζώνη του ευρώ — ωστόσο, μπορεί να μετριαστεί μέσω αποφασιστικής, κοινής ευρωπαϊκής δράσης. Πρέπει να ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτή.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Κοινοποίηση το άρθρο, είναι απαραίτητο για εμάς !!! Σας ευχαριστούμε πολύ!

by click4money

Το nikolnews.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.