Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Έχει αναστατωθεί η Κρήτη με το περίεργο αιλουροειδές που τριγυρνάει ελεύθερο



Τείνει να γίνει αστικός μύθος και μάλιστα με προεκτάσεις, η υπόθεση με το αιλουροειδές που έχει προκαλέσει πανικό στην περιοχή της Αγιάς Φωτιάς στο Λασίθι και το ενδιαφέρον όλων, ντόπιων και αλλοδαπών.


Κι ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απτή απόδειξη της παρουσίας του, παρά μόνο μαρτυρίες, οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή για τον εντοπισμό του … θηρίου που έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη αναστάτωση.


Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, μολονότι οι αρχές και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η «Τίγρη της Κρήτης» δεν είναι τίποτε άλλο από έναν Κρητικό αγριόγατο, τον φουρόγατο, ο οποίος από ιδιοσυγκρασία δεν έρχεται σε επαφή με τους ανθρώπους τους οποίους και αποφεύγει, αλλά προτιμά, απόκρημνες και δύσβατες περιοχές όπου τρέφεται κυνηγώντας μικρά ζώα και πουλιά. Ό,τι θα έκανε δηλαδή και μία γάτα του σαλονιού, αν δεν ζούσε στο σαλόνι του διαμερίσματος!


Το θέμα του αγριόγατου έχει γίνει αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας, της Ιεράπετρας αλλά και του Λασιθίου γενικότερα, καθώς φαίνεται πως υπήρξε νεότερη μαρτυρία για την ξαφνική εμφάνισή του.



Σύμφωνα με τον τελευταίο αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος ενημέρωσε τις αρχές είδε το ζώο τα ξημερώματα στην περιοχή της Αγιά Φωτιάς και πάλι. Παρά την κινητοποίηση των αρχών ωστόσο, δεν εντοπίστηκε κανένα ίχνος του ζώου, προκειμένου να λυθεί και το μυστήριο.


Το ζήτημα πάντως, είναι ότι υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι τουρίστες είδαν νωρίς το πρωί σε περιοχή του Δήμου Χερσονήσου, όχι ένα αλλά.. δύο αιλουροειδή! Και σε αυτήν την περίπτωση αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο που υποδείχθηκε αλλά όλες οι αναζητήσεις τους αποδείχθηκαν μάταιες.


Αυτό που επισημαίνουν οι επιστήμονες, είναι ότι αν πρόκειται πράγματι για τον κρητικό φουρόγατο που είναι και η πιθανότερη εκδοχή, δεν είναι ζώο επιθετικό, αν και σαρκοβόρο, και οι αντιδράσεις του μοιάζουν περισσότερο με εκείνες μίας κοινής γάτας, παρά με οποιονδήποτε άλλο «συγγενή» που ζει σε άλλα κλίματα και άλλες περιοχές του παγκόσμιου χάρτη.


Ο κρητικός φουρόγατος είναι αντικοινωνικός, δεν πλησιάζει ανθρώπους και κατοικημένες περιοχές, δεν επιτίθεται σε κοτέτσια και πρόβατα και το μέγεθος του δεν είναι τρομακτικό, αφού μαζί με την ουρά το μήκος του φτάνει περίπου το ένα μέτρο. Βεβαίως, είναι πιο ευκίνητος και πιο ογκώδης από την κοινή γάτα και αυτό που τον ξεχωρίζει είναι ότι η απόληξη της ουράς του είναι μαύρου χρώματος.


Επειδή ακριβώς είναι τόσο αντικοινωνικός, ο πληθυσμός του δεν μπορεί να ελεγχθεί από τους επιστήμονες και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρείται είδος προς εξαφάνιση.


Οι αρχές συνιστούν ψυχραιμία στους πολίτες, ενώ καλό θα ήταν αν εντοπιστεί ξανά και υπάρχει η δυνατότητα να καταγραφεί σε βίντεο ή φωτογραφία προκειμένου οι επιστήμονες να μπορέσουν να λύσουν το μυστήριο.


Είναι γεγονός πάντως, ότι ο φουρόγατος δεν ζει σε αγέλες και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι μέσα σε ελάχιστες ώρες ένα ζώο της κατηγορίας των αιλουροειδών εθεάθη σε δύο διαφορετικά σημεία, σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων μεταξύ τους.


Με δεδομένο ότι ακούγονται ήδη πολλές φήμες και σενάρια, όπως ότι κάποιο άγριο θηρίο δραπέτευσε από τσίρκο που πρόσφατα βρισκόταν στην Κρήτη, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι σε τοπικό επίπεδο δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις από τσίρκο με ζώα και γι’ αυτό το λόγο το συγκεκριμένο θέαμα παρουσιάστηκε μόνο ακροβάτες. Τα ζώα δε που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο τσίρκο στις παραστάσεις του δεν ταξίδεψαν ποτέ για την Κρήτη.

Δείτε Επίσης

Μια Χώρα όταν φλέγεται ... Ελλάδα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν σας άρεσε το άρθρο μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Κοινοποίηση το άρθρο, είναι απαραίτητο για εμάς !!! Σας ευχαριστούμε πολύ!

by click4money

Το nikolnews.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.